Роздуми на Великий піст

Піст за створіння: компостуйте, вимикайте все, що має вимикач, та обирайте розумний транспорт

«Мені подобається садівництво – це один з моїх улюблених способів розслабитись та покреативити. Я компостую, таким чином, зменшуючи кількість відходів, збагачуючи ґрунт, внаслідок цього отримую здорові рослини та більший врожай. Мене радує те, що можу притримуватись Божої заповіді берегти Землю», - Розелін Карейсі (Танзанія).

Компостуйте органічні відходи: органічні відходи складають велику частину відходів на звалищах, де вони зігниваючи виділяють метан, потужний парниковий газ. Компостуйте вдома та на парафії, щоб земля стала більш плодючою та щоб блокувати парникові гази.

Якщо у вас на парафії немає контейнера для компосту, тоді переконайте парафіяльне керівництво вставити його. Напишіть листа на парафію, вказуючи наступне:

«Шановний/а ….я досліджував багато про ставлення Церкви щодо створіння, а також те, що піклуватися про планету – це важлива частина нашого покликання служити Творцю. Усвідомивши це, я встановив (-ила) контейнер для компосту вдома і також вважаю, що компостування необхідне і на нашій парафії. Це збереже наш Спільний Дім, залучить парафіян і стане добрим прикладом того, як засвідчити нашу віру. Я з радістю допоможу встановити і доглядати за цим контейнером. Чи є у вас декілька хвилин обговорити це питання?»

«Паливна бідність – це наша головна проблема тут, У Гамбії. Щоденні перебої електропостачання впливають на всі аспекти життя. Ми не можемо зберігати їжу чи вести бізнес. Наші діти не можуть вчитися належним чином, існує проблема з безпекою, наші лікарні також не можуть нормально функціонувати і цей список можна продовжити. Розв’язання цієї енергетичної проблеми повинно стояти на першому місці з акцентом на відновлювані джерела енергії», - посол Кріспін Ґрей-Джонсон (Гамбія).

Зберігайте: встановіть великі побутові електроприлади такі як холодильник та бойлер на мінімальне споживання енергії. Вимикайте все, що має вимикач, коли ви ним не користуєтесь.

Переконайтесь, що ваш бойлер чи посудомийна машинка працюють в енергозберігаючому режимі. Вимикайте світло, телевізор, комп’ютери, принтери, роутери та все, що має вимикач, коли ви ними не користуєтесь. Щоб досягти певного ефекту, необхідно, щоб цього дотримувались всі ваші члени сім’ї та колеги на роботі.

«Більшість головних міст Індії таких як Мумбаї, Пуна та Колката потерпають від забруднення повітря. Легені наших дітей старіють скоріше, ніж вони самі. Діти часто гостро відчувають вплив токсичних газів. Ми хочемо, щоб наші діти жили. Ми всі повинні негайно діяти, щоб зупинити процес забруднення повітря», - Др.Метью Коши Пуннакаду (Індія).

Обирайте smart транспорт: спалювання бензину та солярки є причиною і забруднення повітря, і виникнення кліматичних змін. Підзвозьте по черзі одне одного на автівці, користуйтесь громадським транспортом, ходіть пішки чи використовуйте велосипед по мірі можливості.

Транспорт на паливі спричиняє викиди парникових газів. Якщо ви розумно підійдете до того, яким чином пересуватися щодня, тоді це суттєво зменшить ваш «вклад» у кліматичні зміни.    

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на сайт Global Catholic Climate Movement