Освіта для дорослих

Берегині планети: бабуся руху по збереженню природи

"Дика природа є основою цивілізації. Цікаво, чи маємо ми досить поваги до життя, щоб дозволити дикій природі далі існувати", - впевнено заявляла Маргарет Томас Мюрі (1902-2003), одна з тих сміливих берегинь планети, яким не була байдужа доля Землі.

Маргарет Томас Мюрі для багатьох, включаючи клуб «Сьєра» та Товариство дикої природи, була «Бабусею руху по збереженню природи».

Вона була природознавцем, автором та мандрівником, яка любила природу і провела близько 40 років, досліджуючи з чоловіком Олаусом дику природу під час експедицій віддаленими районами Аляски та Вайомінгу.

У 1956 році вони з чоловіком розпочали кампанію по захисту природних територій Аляски, які знаходяться під загрозою. Завдяки підтримці Вільяма О. Дуґласа, члена Верховного суду США, їм вдалось переконати президента Дуайта Езенхауера виділити 8 млн акрів для Арктичного національного заповідника дикої природи.

Фото: експедиція в долині р.Шеежек в Алясці (дослідниця з чоловіком праворуч на фото) 

Тридцять років по тому вона працювала над Актом по збереженню земель Аляски, завдяки чому територія заповідника збільшилась удвічі. В між часі вона сприяла затвердженню Акту щодо заповідників, завдяки якому офіційно встановили заповідні зони і створили Національну систему збереження природних територій, яка на сьогоднішній день охороняє 100 мнл акрів землі.

За її внесок Мюрі нагородили медаллю Одюбона та Президентською медаллю Свободи.

Читайте також: Берегині планети: врятувати пульсуюючу павутину екосистем

Книги:

«Двоє на далекій Півночі» (для дорослої аудиторії)

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на A mighty girl