Освіта для дітей

Пластикові човники, міні-сміттєзвалище, полювання за сміттям – як навчити дітей берегти Боже створіння?

Прочитайте історію створіння з Книги Буття. Наголосіть на тому, що Господь створив усе. Поговоріть про ті елементи, створені Господом, які допомагають нам вижити і зростати, такі як світло та вода. Поговоріть про ті речі, які створив Господь і які приносять нам радість, такі як чудове проміння чи прогулянка лісом. Обговоріть відповідальність всіх людей берегти Боже створіння.

Разом промовте подячну молитву до Господа за дар створіння. Дайте собі постанову стати сім’єю чи класом, який буде піклуватися про Боже створіння.

  • Відвідайте місцеву бібліотеку і візьміть набір дитячих книжок про довкілля. Шукати книжки можна по ключових словах: переробка відходів, зменшення забруднення, компост, пластик, кліматичні зміни. Тоді виберіть по одній книжці щотижня і залучіть дітей до обговорення цієї книги.
  • Як ви вважаєте, чи може човен з пластикових пляшок перетнути один зі світових океанів? А чи чули ви коли-небудь про Plastiki? Відвідайте сайт http://theplastiki.com/ , щоб дізнатись про неймовірні човни, які збудували для того, щоб люди усвідомили ті шокуючі об’єми пластикового забруднення на нашій планеті. Постановіть собі зменшити власний «пластиковий слід» чи створіть човники з пластикових пляшок!
  • Створіть міні-сміттєзвалище. В пустий акваріум скиньте біорозкладні відходи: шкірки банана, яблучні качани, листя «Салату», картон. Також зберіть бляшанку з-під газованих напоїв, пластикову пляшку та обгортки від цукерків. Насипте тонким шаром землю на дно акваріума, а зверху скиньте всі вищеперелічені відходи, тоді спостерігайте за змінами кілька наступних днів. Попросіть дітей спостерігати, що сталось з кожним видом відходів після 5днів/ 10днів/ 20днів. Поясніть, чому важливо здавати на переробку алюміній та пластик, а також, чому необхідно компостувати біорозкладні відходи. Поясніть, що такі відходи, як обгортки залишаться на сміттєзвалищі ще багато років. Цей приклад чітко покаже, що нам необхідно сортувати відходи для того, щоб зменшити кількість сміття на сміттєзвалищах.
  • Візьміть дітей на полювання за сміттям. Захопіть з собою захисний одяг та пакети для сміття і йдіть з вашими учнями на вулицю збирати сміття. Обов’язково проконтролюйте, як діти збирають сміття, щоб їхні маленькі ручки були захищені рукавичками. Діти будуть здивовані своїми знахідками, проте вони також будуть пишатись собою за те, що їхня діяльність допоможе зберегти створіння.    

Картинка: Pinterest

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Sadlier Religion