Освіта для дітей

Як вашій малечі стати «героєм» планети Земля?

Існує безліч простих речей, які ви можете зробити, щоб врятувати планету. Створіть команду «Герої планети Земля» разом з друзями та родиною та спробуйте виконати наступні пункти:

№1 Сповільніть темпи кліматичних змін!

Проблема: швидкий ріст температури Землі спричиняє багато проблем для рослин, тварин, людей та довкілля.

Ваша місія:

  1. Попросіть батьків допомогти посадити дерево: дерева та рослини допомагають поглинути вуглекислий газ.
  2. Попросіть членів сім’ї використовувати менше автомобіль: існує безліч способів пересування містом, не використовуючи власного транспорту. Ходіть пішки, використовуйте велосипед чи автобус, щоб дістатись до місця призначення. Використання автівки по черзі разом з другом – це чудовий спосіб пересування містом, завдяки якому ви зможете більше часу провести з вашими друзями та сім’єю.
  3. Розкажіть своїй сім’ї про можливість електронної оплати за комунальні послуги: канадський сайт epost.ca, до прикладу, допомагає зберегти дерева завдяки тому, що комунальні рахунки вони відправляють на електронну скриньку користувача, а не на роздрукованому на папері рахунку. Давайте збережемо якнайбільше дерев, щоб ті, в свою чергу, поглинали вуглекислий газ.

Фото:kisspng

№2 Збережіть природні джерела енергії

Проблема: зі зростанням кількості населення, зростають і наші потреби щодо світла, води, тепла та їжі! Земля може «втамувати» ваші потреби, але якщо ми не будемо докладати спільних зусиль, тоді природні ресурси можуть вичерпатись.

Ваша місія:

  1. Попросіть членів своєї сім’ї використовувати менше обігрівач та кондиціонер: обігрів наших домівок взимку чи охолодження їх влітку споживає багато енергії, що негативно впливає на нашу планету. Одягайтеся відповідно до погоди! Замість того, щоб розпалювати чи вмикати камін одягніть светр чи вкрийтесь покривалом, щоб зберегти тепло!
  2. Зберігайте електроенергію: щоб зберегти довкілля, існує безліч простих способів заощадити електроенергію. Найпростіше, що треба запам’ятати – це вимикати світло, коли виходите з кімнати! Також вимикати з розетки тостер чи інші малі прилади після їх використання – це заощаджує багато енергії протягом дня. Навіть, якщо ви не використовуєте ці прилади, залишаючи їх увімкненими в розетку, вони споживають енергію Землі!
  3. Зберігайте воду: така проста річ, як вимикання води під час чищення зубів, суттєво «допоможе» планеті. Роблячи тільки це, ви зможете заощадити близько 95 л води кожного місяця. Ви також можете скоротити час прийому душу на 1 хв, щоб заощадити близько 570 л води щомісяця. Притримуючись тільки цих двох маленьких постанов, ви вкладете значну лепту в порятунок планети. Ще один спосіб заощадити воду – вимикати кран, коли намилюєте руки і знову вмикати, коли хочете їх сполоснути. Також переконайтесь, що ви щільно перекрили кран, а особливо той, який протікає.

Фото: КПІ

№3 Відмовтеся від пластику!

Проблема: Пластикові обгортки, контейнери, пляшки для води забруднюють океани та ґрунти і це завдає шкоди людям, тваринам та рослинам по всьому світу.

Ваша місія:

  1. Придбайте для себе та членів сім’ї пляшки для води, які можна повторно переробити: існує так багато гарних пляшечок для води, які ви можете повторно використовувати, щоб зменшити забруднення пластиком. До прикладу, можна не викидати пляшку від води, яку ви використовували вчора на обід, помити її і ще раз використати завтра. Якщо все ж необхідно викинути пластикову пляшку, то подбайте, щоб вона пішла на переробку!
  2. Використовуйте для покупок сумки, які можна переробити: нагадайте батькам, щоб вони ходили за покупками в магазин з власними сумками! Ви можете купити полотняну сумку в овочевому магазині або повторно використати пластиковий пакет, який принесли з дому. Також купуючи фрукти і овочі, не використовуйте надто багато пластикового пакування – відмовтесь від пластику, де це можливо! Може, то авокадо і не потребує пластикового пакетика.
  3. Здавайте на переробку всі пластикові пляшки та сумки, які маєте вдома: здаючи на переробку домашній пластик, ви не дозволите йому потрапити в океан чи в ґрунт.  
  4. Приносьте до школи власноруч приготовані ланчі: замість того, щоб приносити до школи ланчі у пластиковій обгортці, запакуйте домашню їжу в контейнер багаторазового використання. Завдяки цьому пластикові обгортки чи пакування не потрапить до сміттєвих баків!

Фото: kisspng

№4 Зменшуйте, повторно використовуйте, переробляйте

Проблема: населення Землі так швидко зростає, з ним зростає і кількість речей, які ми викидаємо кожен день! Земля не може впоратись з усім нашим сміттям, тому настав час задуматись над тим, як його зменшити, повторно використати чи здати на переробку те, що використовуємо.

Ваша місія:

  1. Попросіть батьків допомогти розпочати сортування відходів вдома: подумайте разом з батьками, щоб вирішити, що можна здати на переробку, до прикладу, газети, бляшанки з-під напоїв, скло, пластикові пляшки. Попросіть батьків дізнатися якнайбільше про переробку відходів у вашому місті, щоб якнайменше відходів потрапляло у сміттєві контейнери. Перед тим, як здати щось на переробку, запитайте себе: чи можу я це повторно використати?
  2. Здавайте на переробку стару техніку: хай вам допоможуть батьки знайти у вашому місті пункт прийому старої техніки, яку ви більше не використовуєте (телевізори, комп’ютери та ін.). Хай завдяки вашим зусиллям ця шкідлива продукція не потрапить в океани на ґрунти!
  3. Розпочніть програму сортування відходів у школі: запропонуйте вчителям та директору в школі організувати «Шкільну програму сортування відходів» і, таким чином, ви всі зможете взяти участь у порятунку Землі!
  4. Почніть компостувати органічні відходи вдома: попросіть батьків допомогти компостувати шкірки від фруктів, овочів чи інші органічні відходи у дворику позаду вашого дому. Компостування дуже добре для ґрунту, бо компост багатий на поживні речовини. Ви також можете використовувати компост, щоб підживити ґрунт на власному городі!

Фото: nick.com.pl

№5 Поважайте нашу планету!

Проблема: Наша планета дає нам все, що нам потрібно, щоб почувати себе щасливими, здоровими, проте іноді ми не знаємо, як подякувати за все, що дає нам Земля. Ми повинні робити все можливе, щоб показати планеті, на скільки ми їй вдячні за те, що маємо.

Ваша місія:

  1. Проводьте час на природі: замість того, щоб дивитися телевізор чи грати вдома, чому б не піти пограти на вулиці? Існує безліч речей, які можна робити на вулиці: займатися спортом, вигулювати собаку, йти гуляти на пляж чи грати ігри з сусідськими дітьми. І це не тільки сподобається Землі, але й вам припаде до душі грати на свіжому повітрі.
  2. Пильнуйте, щоб в школі чи там, де ви мешкаєте, не було сміття: чим більше ми дотримуємось чистоти, тим щасливішою буде Земля. Переконайтеся, що ви не залишаєте за собою сміття… покладіть його у відповідний контейнер для сортування відходів. Якщо ви хочете зробити щось велике для Землі, то заплануйте прибирання школи та запросіть членів сім’ї та друзів на прибирання території, де ви, зазвичай, граєтесь!

Фото: playandsports

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Footprints Conservation Society

Фото: Squizzes