«Бути» чи «мати» – питання екологічної свідомості кожного

У рамках Великопосної екологічної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 24 квітня у стінах Фахового коледжу електронних приладів ІФНТУНГ відбулася зустріч референта Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії о. Михайла Дзуля зі студентами 1-2 курсів навчального закладу.

Душпастир-еколог представив присутнім мультимедійну презентації на тему «Від екології душі до екології довкілля», в якій, опираючись на Святе Писання та вчення Церкви, сфокусував увагу присутніх на сучасних екологічних викликах, особистій відповідальності людини за Боже створіння, пошуку причин і шляхів вирішення тих чи інших екологічних проблем.

«Стан навколишнього середовища напряму залежить від стану душі людини – зазначив священник – і якщо людина через гріх віддаляється від Богу, прагне бути автономною, то й змінює своє ставлення до сотвореного Богом світу. Трагізм людини полягає в тому, що вона живе виключно для накопичення матеріальних благ і в Богом створеному світі не бачить життя, а тільки ресурс».

Причина такого споживацького підходу до природи, на думку екореферента, полягає в тому, що людина після гріхопадіння змінює свої орієнтири і замість того, щоб вибудовувати гармонійні стосунки з Творцем, ближнім, собою і всім Божим створінням прагне використовувати всіх для власного самоутвердження, несучи руїну і смерть у світ.

Окрім застанови над духовними причинами екологічної кризи, студенти мали змогу спільно поміркувати над шляхами її вирішення та конкретними практичними кроками, які під силу кожному.

До бібліотеки коледжу представник Екобюро УГКЦ передав низку тематичних видань, які допоможуть студентам більш комплексно поглибити екологічні знання.

Після презентації всі присутні взяли участь в освяченні кленової Алеї пам’яті на згадку про дванадцятьох випускників коледжу, котрі віддали своє життя, захищаючи нашу Батьківщину. На посвяченні були присутні родичі загиблих, дирекція, викладачі та студенти коледжу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології