Ключові аспекти кліматичної політики України обговорили на зустрічі представників Міндовкілля з керівництвом DG NEAR

Міндовкілля спільно з експертами Генеральних директоратів Єврокомісії з кліматичних заходів DG Clima та з питань навколишнього середовища DG ENV, а також представниками Секретаріату міжнародного співтовариства Energy Community обговорили проєкт рамкового кліматичного закону України, який має імплементувати регламенти ЄС 2018/1999 та 2021/1119.

За словами заступниці Міністра Вікторії Киреєвої, рамковий кліматичний законопроєкт визначає архітектуру кліматичного врядування, створює умови низьковуглецевого розвитку України та досягнення кліматичної нейтральності. Активна міжнародна співпраця забезпечує ефективний рух в цьому напрямку.

Також на заході обговорили:

  • підготовку Довгострокової стратегії низьковуглецевого розвитку України. Робота над цим документом має розпочатися вже цього року. Він будуватиметься в контексті загального курсу України на повне членство в ЄС і враховуватиме вплив збройної агресії рф проти нашої країни. Основою документа стане Національний план з енергетики та клімату. Через те, що тимчасова окупація та руйнування інфраструктури створюють значні проблеми для повного збору даних про викиди парникових газів у різних секторах економіки. На сьогодні нагальним питанням є відновлення обов’язкової звітності за МЗВ в Україні;
  • ратифікацію Кігалійської поправки до Монреальського протоколу. Вона передбачає поетапне скорочення виробництва і споживання гідрофторвуглеців, що використовуються як холодоагенти в кондиціонерах та холодильниках. Ці речовини є потужними парниковими газами. Наразі доопрацьовується ратифікаційний пакет документів та розробляється План заходів, щодо поетапного скорочення використання гідрофторвуглеців.

Домовилися, що після ознайомлення представників DG Clima із законопроєктом «Про основні засади державної кліматичної політики» та Стратегією впровадження СТВ в Україні, вони нададуть рекомендації для максимальної імплементації законодавства ЄС.

Джерело: Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України