У Чорткові молились за єдність християн і збереження Божого створіння

22 січня, у часі Тижня молитов за єдність Христової Церкви, вже традиційно відбулася екуменічна молитва й у Бучацькій єпархії, в якій молились за єдність християн і збереження Божого створіння. В молитовному заході мали можливість взяти участь християни різних конфесій міста Чортків. Цього року усі зібралися у Чортківській УВП 26.

На екуменічний молебень Комісією Бучацької єпархії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин були запрошені священики УГКЦ,  атакож також душпастирі з РКЦ, ПЦУ та ХВЄ. Взяв участь у молебні також голова комісії з питань екології Бучацької єпархії УГКЦ о. Михайло Деревенчук.

Молебень, за участю вище перечислених представників різних конфесій м. Чорткова, очолив владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – єпарх Бучацький.

Цьогорічна тема молитовних ініціатив за єдність є присвячена подвійній заповіді любові до Бога та ближнього: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Люби свого ближнього, як самого себе» (Лк 10, 27).

Після читання Святої Євангелії владика Дмитро акцентував увагу на суті єдності, зокрема єдності християн: «Народи, нації, держави, які хочуть мати майбутнє, мають жити в любові та любов'ю єднати всіх. Без соборності та єдності немає України».

Особливу увагу єпископ зосередив на важливості єдності людини з Богом: «В цьому храмі, де люди є зранені гріхом, маємо прагнути єдності з нашим Господом. Ми вибираємо самі: чи хочемо єдності з Богом, чи з Його противником. Бог нас любить до кінця. Гріх нищить нас і все довкола нас. Але є пропозиція — покаймося, скажімо: «Я хочу бути з тим, хто любить беззастережно». Бажання і вибір завжди за нами, ми не боги, ми всі грішні, і падаємо, і встаємо. Стараймося щодня робити вибір на користь Бога. Нехай Господь провадить і благословить до повної перемоги над злом».

Важливо також взяти до уваги, що правдива любов до Бога та ближнього передбачає піклування про увесь створений Богом світ та відповідальне управління природніми дарами, отриманими від Творця як спільну спадщину для усіх народів та поколінь.

Тому спільна молитва включала також і молитви за збереження усього Божого створіння – природи, яке теж страждає і зазнає руйнувань через брак єдності між християнами. Усі присутні просили Отця Небесного, щоб дарував любов та милосердя, які служать основою, навколо якої покликані об’єднуватися усі християни.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології