Давати приклад відповідального ставлення до Божого творіння в особистому житті

 

9 вересня 2021 року відбулися збори протопресвітерів Стрийської єпархії УГКЦ, під час яких чимало часу було відведено для розгляду питань, що стосуються екологічних викликів сьогодення. Насамперед владика Тарас Сеньків настійливо попросив священників Стрийської єпархії пригадати своїм вірним про шкоду підпалів залишків рослинності, що є гріхом, який «кличе про пімсту до Неба». Цей та інші екологічні провинии єпорушенням Божої заповіді «Не вбий», а відтак належать до найважчих, передає Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Після виступу преосвященного владики Тараса слово мав референт Бюро екології Стрийської єпархії УГКЦ о. Олегу Кобель. Він ознайомив присутніх із інформаційним листком, де вміщено відомості про відзначення Дня Бога творця 14 вересня, Часу створіння (з 14 вересня по 17 жовтня), екологічні місії, а також щорічний конкурс «Відповідальність за створіння», який триватиме від середини вересня до середини жовтня. В інформаційному листку також видрукувано окремі Постанови Вісімдесят четвертої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що відбувався 29-30 січня 2020 року Божого у Львові-Брюховичах, серед яких зокрема:

І. «Доручити єпархіальним єпископам Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ:

   б) звернути увагу душпастирів на те, що плекання свідомості вдячності та відповідальності за створений Богом світ є невід’ємною складовою їх служіння задля прослави Бога та спасіння людських душ;

    в) відповідно до вимог екологічної дияконії, враховувати екологічні складові у межах загальної діяльності Церкви, зокрема екологічне будівництво, підвищення рівня енергоефективності наявних сакральних та інших церковних будівель, залучення відновних джерел енергії, впровадження системи роздільного збору відходів та ін.

ІІ. Доручити отцям-душпастирям Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ:

  а) поширювати вчення Церкви про християнську відповідальність за створений Богом світ під час проповідування, катехизації та інших душпастирських заходів;

  б) долучатися до відзначення дня Бога-Творця (14 вересня) як все церковного Дня молитви за збереження Божого створіння;

   в) підтримувати освітні, молитовні та практичні ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології й долучатися до них;

   г) бути прикладом відповідального ставлення до Божого творіння в особистому житті.