Китай запустив першу у світі потужну систему зберігання енергії на натрій-іонних акумуляторах

У Північному Китаї ввели в експлуатацію першу у світі систему зберігання енергії на натрій-іонних акумуляторах потужністю 1 МВт-год. 

Проект запустив у місті Тайюань, провінція Шаньсі, 28 червня Інститут фізики Китайської академії наук.

«Система складається з натрій-іонних акумуляторів у якості основного корпусу для зберігання енергії, у поєднанні з муніципальною електроенергією, фотоелектричними і зарядними пристроями, що утворюють механізм мікромережі, який може ефективно взаємодіяти з громадськими мережами, - розповідають розробники. - Використовуючи такі переваги, як низька вартість і підвищена безпека, очікується, що натрій-іонні акумулятори будуть широко застосовуватися у багатьох секторах, таких як електромобілі, домашні або промислові сховища енергії, базові станції зв'язку 5G і поновлювані джерела енергії».

Створений блок натрій-іонних акумуляторів став найбільш енергоємним у світі на даний момент. Натрій-іонний акумулятор має практично ідентичні літій-іонному акумулятору енергетичні характеристики, але вартість застосовуваних у ньому матеріалів значно нижче (натрій приблизно у 100 разів дешевше літію). Великою перевагою натрій-іонних батарей є нешкідливість повного розряду, що робить більш безпечною їх перевезення і зберігання.

Розробники сподіваються, що дана технологія знайде широке застосування у виробництві електромобілів, а також в якості домашнього і промислового сховища електроенергії.

Впровадження власних потужних натрій-іонних акумуляторів також допоможе Китаю досягти амбітних екологічних цілей. КНР планує вийти на пік викидів парникових газів до 2030 року і домогтися вуглецевої нейтральності до 2060 року.

За повідомленнями ЗМІ, близько 80 відсотків літієвих ресурсів Китаю залежать від імпорту, що викликало деякі побоювання з приводу ресурсів.

З 2011 року Інститут займався розробкою технологій для натрій-іонних акумуляторів, в тому числі подав заявки на більш ніж 40 патентів на деякі ключові технології

Джерело: EcoTown