Дослідження: забруднення повітря веде до підвищення споживання електрики

Дослідники помітили, що між рівнем забруднення повітря і зростанням енергоспоживання є прямий зв'язок. В першу чергу це стосується найбідніших верств населення.

Високі рівні забруднення повітря змушують людей споживати більше електрики. В результаті цей процес призводить до ще більших екологічних проблем, оскільки збільшуються викиди парникових газів. Про це повідомила команда вчених з Кардіфського університету, пише Хайтек.

Згідно з їхніми дослідженнями, наслідки цього в більшій мірі проявляються в сім'ях з низькими доходами і в сім'ях, що належать до етнічних меншин.

Науковий текст повністю можна прочитати в журналі Nature Energy, для дослідження вчені проаналізували енергоспоживання більше 4 тис. житлових і 17 тис. комерційних будівель в місті Фінікс, штат Арізона. Їх дані охоплювали період з 2013 по 2018 рік.

Місто Фенікс має найвищий рівень забруднення повітря в Сполучених Штатах, при цьому забруднення відбувається як з природних джерел (наприклад, пилові бурі), так і в результаті діяльності людини (наприклад, в області виробництва енергії і транспорту).

Дані про споживання енергії будівель в Феніксі зіставили з рівнем забруднення повітря в цьому районі, що дозволило дослідникам визначити, чи по-різному реагують на забруднення повітря домогосподарства з різним рівнем доходу або належать до різних етнічних груп.

Результати показали, що більш високий рівень забруднення був пов'язаний з більш високим споживанням електроенергії в житлових будинках, причому зростання споживання відбувався в основному в денний час. Більш високі рівні забруднення також привели до високого споживання електроенергії в комерційних будівлях в сфері роздрібної торгівлі і відпочинку.