Біоремедіація – як спосіб звільнення території України від сміття, яке накопичувалось протягом десятиліть

Початок року в діяльності екологічного бюро Київської архієпархії розпочався із цікавої зустрічі, яку організував екореферент о. Роман Романович 13 січня 2020 року з представниками компанія ALTEN Ігорем Щуром та Ігорем Сінаєвим, які займаються роботою з об’ємної біоремедіації, представником будівельної компанії Standart One – S1 Фітелем Сергієм, який є тривалим партнером та модератором багатьох екологічних ідей для представника екологічного Бюро у Київський архієпархії, та Кирилом Томляком – автором проекту “Кліматичні Краплі”.

Зустріч розпочалась із розповіді пана Ігора Сінаєва про те, що собою являє процес біоремедизації (процес самоочищення живої природи за рахунок бактерій, ферментів і інших живих організмів), яка допомогла усім учасникам зустрічі зрозуміти важливість цього унікального способу утилізації сміття.

Метою цієї зустрічі було почути професійну думку щодо можливості використання звільнених територій від сміття від п. Сергія, як забудовника, та досвідченого екологічного діяча та автора декількох проектів екологічного спрямування п. Кирила. Таким прикладом може служити збудований на місці колишнього сміттєзвалища футбольний стадіон “ПГЕ Арена-Гданськ” до Євро 2012, у Польщі. Є безліч сміттєзвалищ, які уже не приймають сміття, і які є небезпечними для довкілля, а також займають доволі великі території, на яких можуть бути побудовані розважальні чи офісні комплекси, парки чи зони рекреації, проте зараз не має можливості цього зробити, адже перед цим їх потрібно очистити та привести у відповідні екологічні норми.

В ході зустрічі також піднімалось питання: що ж робити з інфільтратом, який є побічним та вкрай небезпечним результатом кожного сміттєзвалища. Ігор Сінаєв розповів про цікаву їхню розробку, яку уже використовують в Іспанії за допомогою одного із найшвидше ростучих дерев на планеті Павловнії (Адамове дерево). При певній технології та підготовці саджанців цих дерев їх висаджують на місці колишніх полігонів сміттєзвалищ і вони своїм корінням витягують та нейтралізують законсервований інфільтрат, що знаходиться під шаром ґрунту.

На завершення цієї дуже цікавої та результативної зустрічі екореферент подарував учасникам екологічну енцикліку Папи Франциска "Laudato Si" та Церковно-екологічні календарі.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології