Глава ООН закликав запобігати незаконному використанню газів, що руйнують озоновий шар

Озоновий шар поступово відновлюється – це результат заборони на використання руйнуючих його газів, який може також стримати глобальне потепління. Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш напередодні саміту з питань клімату.

З нагоди Міжнародного дня охорони озонового шару, який відзначається 16 вересня, Генеральний секретар ООН закликав активніше скорочувати масштаби використання хімічних речовин, які руйнують озоновий шар і до того ж сприяють глобальному потеплінню. Їх перелік закріплений в Монреальському протоколі

Глава ООН заявив, що Монреальський протокол є «надихаючим прикладом» того, як людство спільно може вирішувати глобальні проблеми.

На підставі цього міжнародного договору країни протягом 32 років оновлювали перелік заборонених до використання озоноруйнуючих хімічних речовин. Завдяки цим зусиллям озоновий шар, який захищає нас від шкідливого ультрафіолетового сонячного випромінювання, поступово відновлюється.

Ультрафіолетове випромінювання є основною причиною меланоми та інших ракових захворювань шкіри. Експерти Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) вважають, що реалізація Монреальського протоколу допоможе запобігти 2 мільйонам випадків раку шкіри до 2030 року, а також здійснить важливий вклад в охорону дикої природи і в розвиток сільського господарства.

«Цілком закономірно, що направляючи всі наші зусилля на боротьбу зі зміною клімату, ми не повинні забувати і про озоновий шар і постійно пам'ятати про загрозу, яку створює незаконне використання озоноруйнуючих газів», – заявив Генеральний секретар ООН. Він підкреслив, що недавно виявлений факт викидів одного такого газу -ХФУ-11 нагадує про те, що нам потрібні системи безперервного контролю та передачі інформації.

Глава ООН впевнений, що Монреальський протокол може принести настільки ж значимі результати в області зміни клімату завдяки Кігалійскій поправці, яка забороняє гідрофторвуглеці, що ведуть до глобального потепління. «Завдяки поступовій відмові від їх використання можна буде домогтися зниження рівня глобального потепління в цьому столітті на 0,4°C. Тепер, коли промисловість модернізує побутову техніку з метою заміни гідрофторвуглеців, необхідно також підвищувати енергоефективність цих приладів ...», – сказав глава ООН.

Відзначивши, що людство пережило ще один рік аномальної спеки, ураганів і кліматичних потрясінь, глава ООН закликав рішучіше діяти в боротьбі з глобальним потеплінням у всіх напрямках. Він нагадав, що на наступному тижні члени світової спільноти зберуться в ООН на Саміт з питань клімату.

Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар, був підписаний 16 вересня 1987 року. Він, зокрема, забороняє виробництво і продаж небезпечних речовин, що виснажують озоновий шар. В рамках Монреальського протоколу вже вдалося заборонити виробництво і використання більш 100 видів хімікатів. Багато з цих речовин сприяють глобальному потеплінню.

Джерело: Новости ООН