Екологічний табір у Тернопільсько-Зборівській Архиєпархії

З 22 по 27 липня цього року в Марійському Духовному Центрі Зарваниця для дітей та молоді був організований екологічно-катехитичний табір Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії. Екотабір мав на меті зібрати небайдужу молодь і в молитовному дусі спільно прожити тиждень, роздумуючи над Божими правдами про створення світу та існуючими екологічними проблемами води, лісу та всієї флори та фауни.

Учасники табору, яких було понад 110 осіб, - це молодь із Тернопільщини, Хмельниччини та навіть  Київщини. Захід відбувся за участю референта Бюро УГКЦ з питань екології цієї архиєпархії о. Василя Шафрана в традиційному єпархіальному форматі «Канікули з Богом», де брати семінаристи разом з аніматорами допомагали в проведенні й організації усіх заходів.

Кожен день табору був присвячений певній темі і був насичений молитовними, екологічно-катехитичними та рекреаційними точками. Діти молились, грались, відвідували різні гуртки, переглядали фільми, палили ватру, грали сценки, мали цікаві зустрічі, і все це мало екологічне спрямування.

У вільний час підлітки мали можливість грати у футбол, волейбол, теренові ігри та співати християнські і народні пісні під гітару. Такий відпочинок з поглибленою молитвою, без використання модерних гаджетів, без права споживати різні харчові продукти в пластиковій тарі особливо наближає сучасну молодь до Бога-Творця і дає змогу краще зрозуміти його порядок у цьому світі.

Окрім цього, учасники екотабору молились Хресну Дорогу та мали нагоду ознайомитись із діючими енергозберігаючими проектами у Зарваниці. Вони побачили, як працюють сонячні панелі для нагрівання води, та спостерігали за роботою домашньої сонячної електростанції. Кожен мав можливість ознайомитись із різними елементами ековалізи та випробувати їх у дії.

Радимо почитати: Екологічний день у пришкільному таборі на Дніпропетровщині

Особливо цікавою для таборовиків була зустріч із керівниками ДП «Бучацьке лісове господарство» Сергієм Шевчуком та помічником лісничого Бучацького лісництва Георгієм Фещуком. Вони провели дуже цікаву мультимедійну лекцію про важливість лісу для життя людини і відповідали на різні запитання дітей. Гості також закликали берегти ліс та поглиблювати свої знання із лісництва.

Наступними гостями табору були економ Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії митр. протоієрей о. Володимир Фірман, куратор екопроектів благодійної німецької організації Renovabis п. Мартін Бушермюлєр і головний меценат та куратор табору митрополит і архієпископ Тернопільсько-Зборівський Кир Василій Семенюк. Під час архиєрейської Літургії владика подякував усім учасникам табору за їхнє служіння і жертовність, які мають перерости в добрі плоди віри в душах молоді, що є творцями релігійної свідомості та екокультури нашої церкви і всього народу.

На завершення молодь озвучила свої пережиття та різні побажання щодо наступного табору, а переможці ековікторини були нагороджені цінними призами й екологічними виданнями від Бюро УГКЦ з питань екології.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології