Від Катрін Деньов до українських дизайнерів: як відповідальне споживання стає трендом

У восьмому випуску програми ECO SAPIENS зібрали правила екологічного гардероба, способи позбутися непотрібного одягу без шкоди для планети та приклади проектів, які повторно використовують одяг та перетворюють вторсировину на модні аксесуари

Розпродаж суконь Катрін Деньов

У січні цього року 75-річна Катрін Деньов розпродала свій одяг. Більшість суконь — це вечірнє вбрання для гучних подій — червоних доріжок, прем’єр фільмів та урочистих зустрічей, їх зробив дизайнер і друг акторки Ів Сен-Лоран. Більшість суконь акторка одягала всього один раз.

На аукціоні в Парижі продали майже 130 лотів. Вартість однієї вечірньої сукні варіювалась від 5 до 2 тисяч євро. Ще 146 предметів одягу розпродали на онлайн-аукціоні. Деньов пояснила, що продає одяг після того, як покинула свій будинок в Нормандії, на півночі Франції, де зберігала його протягом багатьох років.

Проект Марії Сорокіної Re-beau

Українська дизайнерка сережок Марія Сорокіна робить їх з вторсировини — пластику, який інші люди викинули. Вона говорить, що завжди цікавилась модою, проте поштовх створити свій бренд дав саме пластик:

«Коли я почала сортувати, я почала бачити, як багато пластикової упаковки генерує людина, яка мешкає у місті. Одного разу у мене просто «загорілася лампочка», і я подумала, що два мої хобі — сортування і моду — можна поєднати. Так прийшла ідея зробити прикраси зі «сміття», тобто з вторсировини».

Радимо почитати: BBC: У людства лишилось 1,5 роки на порятунок клімату Землі

Сировину — пластикові пляшки з-під шампунів — Марія бере на станції сортування «Україна без сміття» або в київській мережі салонів краси. Потрібний мисткині матеріал маркується цифрами 2 і 5 у трикутнику. Цей пластик можна декілька разів переробляти, говорить Марія. Вона додає, що такий пластик достатньо безпечний. Ще один плюс такого матеріалу — міцність та зносостійкість.

Оскільки наразі існує пластик будь-яких кольорів, ніяких фарбників дизайнерка не використовує. Аби сережки не потрапити у смітник і не забруднили природу, Марія приймає їх назад на переробку або утилізацію.

Джерело: Громадське радіо