Антоніу Гутерріш закликав світову спільноту якнайшвидше перейти до низьковуглецевої економіки

Рівень моря продовжує підніматися. По всьому світу спостерігаються екстремальні погодні явища, посухи, повені, лісові пожежі. Люди змушені залишати свої будинки і мігрувати. Про ці наслідки глобального потепління у вівторок нагадав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на Всесвітньому саміті R20 з клімату в Відні.

«І дня не проходить без нової природної катастрофи, яка нагадує нам про небезпеки глобального потепління. Зміна клімату відбувається дуже швидкими темпами, і ми не встигаємо вживати необхідних заходів, – сказав глава ООН. – Саме тому такі коаліції, як ваша, грають дуже важливу роль. Ви усвідомлюєте надзвичайність ситуації і приймаєте заходи».

R20-Regions for climate action – некомерційна організація, яка допомагає регіональним урядам по всьому світу розробляти економічні проекти, спрямовані на скорочення шкідливих викидів в атмосферу. Організацію в 2011 році за підтримки ООН заснував голлівудський актор, колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер.

Генеральний секретар підкреслив, що для успішної боротьби зі зміною клімату необхідно в найкоротші терміни перейти до «пост-вуглецевої» економіки, тобто радикально змінити підходи до будівництва міст, ведення бізнесу та виробництва енергії.

«Ми повинні оподатковувати не простих громадян, а компанії, що забруднюють навколишнє середовище, ми повинні припинити субсидувати видобуток викопного палива», – заявив Генсек. Він зазначив, що багато хто до цих пір вірять в те, що субсидії на викопне паливо – це шлях до поліпшення якості життя людей.

«Це помилка. Насправді гроші платників податків – тобто наші з вами гроші – «витрачаються» на урагани, посухи, танення льодовиків, знебарвлення коралів, одним словами – на руйнування планети ».

Гутерріш закликав відмовитися від використання теплових електростанцій і перейти до низьковуглецевої економіки, яка передбачає не тільки більш екологічно безпечні методи виробництва, але і більш усвідомлену культуру споживання. «Нам потрібна «зелена» економіка, а не «сіра», – переконаний Генсек.

«Я закликаю всіх інвесторів припинити вкладати кошти в забруднення навколишнього середовища і збільшити фінансування «зелених», низьковуглецевих проектів, – сказав Гутерріш. – Дуже важливо, щоб приватний сектор і співтовариство інвесторів підтримали боротьбу зі зміною клімату».

Він також закликав країни до 2020 року представити нові національні плани в сфері боротьби зі зміною клімату – набагато більш сміливі, ніж ті, що були закріплені в Паризькій угоді з клімату. Глава ООН підкреслив, що, навіть якщо Паризька хартія буде виконуватися в повній мірі, до кінця століття середня температура на планеті підніметься більш ніж на три градуси за Цельсієм, а це обернеться катастрофою для людства.

Глава ООН нагадав, що у вересні поточного року в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку пройде Саміт з клімату. «Я прошу світових лідерів приїхати [на саміт] ні з красивими промовами, а з конкретними планами», – сказав Генеральний секретар.

Джерело: Новости ООН