Професор Володимир Шеремета: «Європу розділяють передусім не кордони між державами, але приватні інтереси та дефіцит солідарності»

Яким буде майбутнє Європи? Перед якими викликами і випробуваннями знаходимось? Чи «Проект ЄС» взагалі має майбутнє? Які ключові екологічні виклики нині в європейському домі? Що розділяє нині Європу?

Ці та інші питання стояли на порядку денному конференції «Випробування європейської інтеграції», яка відбулась 4-5 квітня у Відні. Захід був організований Інститутом Соціальної етики Віденського університету у співпраці з Об’єднанням Соціальної етики в Центральній Європі.

«Європу розділяють передусім не кордони між державами, але приватні інтереси та дефіцит солідарності», – наголосив у своїй доповіді професор Володимир Шеремета. Очільник Бюро УГКЦ з питань екології виокремив серед сучасних екологічних викликів використання атомної енергії для виробництва електроструму, констатувавши, що будь-яка енергія має стояти на службі людини, а не загрожувати її життю.

Особливу увагу професор Шеремета присвятив висвітленню війни на Сході України. Згідно з думкою богослова-мораліста, причиною того, що вже п’ять років Україна важко страждає від воєнного лихоліття є не лише сама воєнна агресія Росії, але також і брак солідарності Європейського Співтовариства, яка б виражалась і в більш дієвому політичному та економічному впливі стосовно агресора. Як один з яскравих прикладів браку такої солідарності було згадано проект «Північний потік 2».

Під час генеральної асамблеї Об’єднання Соціальної етики в Центральній Європі було обрано нового президента, яким став професор Петар Стіца, з Празького університету, та Раду правління, до якої увійшов також професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології