Домашнє повітря виявилося не менш небезпечним

Житлові будинки ніколи не вважалися серйозним джерелом забруднення повітря. Якість середовища всередині приміщень, на думку американських науковців, вивчено погано, не виявлено наслідки від прибирання і готування їжі. Щоб заповнити цей пробіл, вони провели експеримент, створивши на базі Техаського університету повноцінний будинок і встановивши в ньому сучасні датчики і камери для моніторингу повітря. Протягом місяця експериментатори проводили щоденні домашні заходи, повідомляє сайт Університету Колорадо в Боулдері (CU Boulder).

Результати експерименту HOMEChem все ще знаходяться на розгляді, але вже сьогодні дослідники шоковані від отриманих даних: виміряні концентрації в приміщенні були часом настільки високі, що чутливі прилади довелося перенастроювати. Під час приготування тостів, обжарювання м’яса і овочів, а також прибирання з використанням миючих і чистячих засобів, застосування шампуню і дезодоранту, рівень забруднення повітря в кілька разів перевищував допустимі показники, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Показники були порівнянні з параметрами, що характеризують забруднене вуличне повітря.

Особливо завищеними показники виявилися при запіканні тостів.

Вплив тостерів на токсичність середовища, оскільки вони починають поширювати забруднюючі частинки в повітрі відразу ж після включення, оскільки нагрівальний елемент починає гріти сміття і відкладення, в тому числі масла.

Однак, враховуючи відсутність детальних досліджень в даній області, вчені досі не впевнені, наскільки небезпечні ці відносно короткочасні сплески забруднення у порівнянні з постійним смогом або запиленістю в містах. Тим не менш, вони раді, що зачепили цю тему і звернули увагу громадськості на проблему. По-перше, багато людей проводять вдома набагато більше часу, ніж на відкритому повітрі, тому результати дослідження для них будуть актуальні. По-друге, наукове співтовариство вже не треба переконувати в глобальному забрудненні планети, проте його тепер треба налаштувати і на дослідницькі зусилля з вивчення середовища приміщень та популяризації екологічної споживчої поведінки. По-третє, зрозуміло, що відкласти приготування їжі неможливо, але існують певні запобіжні заходи (включити витяжку або провітрити приміщення, не допускати попадання масла на відкритий вогонь і т. д.), про які не варто забувати.

Джерело: Цікавості