Сер Девід Аттенборо закликав всіх жителів планети «зайняти своє місце» на конференції з клімату в Катовіце

Напередодні Конференції з питань клімату в Польщі сер Девід Аттенборо – один з найвідоміших телеведучих, автор десятків фільмів і сотень телепрограм про дику природу – закликав світових лідерів прислухатися до думки мільйонів жителів планети, а самих людей – приєднатися до боротьби з глобальним потеплінням. 92-річний британець оголосив про запуск глобальної кампанії «Займіть своє місце». Її назва – це заклик до людей прийняти віртуальну участь у Конференції, «зайнявши місце» поруч з політиками, вченими і активістами.

«Ми всі знаємо, що зміна клімату – це глобальна проблема, і вирішувати її треба в глобальному масштабі», – заявив Девід Аттенборо. Зміна клімату – одне з найгостріших питань сьогодення. Небувалі пожежі на заході США, перші тріщини на льоду Гренландії, окислення океанів, що тануть гірські льодовики, участь урагани – все це очевидні наслідки глобального потепління. Концентрація парникових газів в атмосфері досягла рекордного рівня за три мільйони років.

Сер Девід Аттенборо закликав всіх і кожного «зайняти своє місце» на конференції в Катовіце і привселюдно заявити про свою позицію. «Всі люди світу, незалежно від того, якої вони національності, в яких вони живуть умовах, повинні стати учасниками цього найважливішого форуму нинішнього століття і докласти безпрецедентні зусилля, щоб домогтися цілей, поставлених в Паризькій угоді [з клімату]», – заявив знаменитий телеведучий. Конференція сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, відома як КС-24, пройде 3-14 грудня.

Мета Паризької угоди по клімату – утримати підвищення середньої глобальної температури на рівні 1,5-2 градусів Цельсія. Це мінімум того, що потрібно зробити, щоб уникнути найбільш катастрофічних наслідків зміни клімату. Але вчені стверджують, що світ далекий від досягнення і цієї мети.

У спеціальному відео Девід Аттенборо пропонує глядачам поділитися своїми думками про зміну клімату. Протягом двох тижнів тисячі впливових діячів з усього світу також будуть проводити опитування в соцмережах, використовуючи хештег #TakeYourSeat. До них приєднається і ООН. Сам Аттенборо виступить на пленарному засіданні Конференції та поділиться зібраними в соціальних мережах розповідями людей про зміну клімату.

В рамках кампанії «Займіть своє місце» в месенджері «Facebook» буде запущений» бот« ActNow» («Дій негайно»). Він допоможе людям дізнатися, як вони можуть зробити вклад в боротьбу зі зміною клімату, змінивши свої повсякденні звички: наприклад, користуватися громадським транспортом або їсти менше м'яса.

«Люди повинні мати можливість впливати на умови власного життя, впроваджувати зміни, які дозволять зробити світ більш життєздатним. І передові технології, включаючи "Actnow.bot", дозволять будь-якій людині зробити свій вклад в скорочення емісій », – заявила Алісон Смейл, заступник Генерального секретаря ООН по глобальній комунікації. «Висуваючи цю ініціативу, ми закликаємо громадян брати інноваційні заходи, які цілком доступні, але які можуть принести відчутні результати», – підкреслила вона.

Джерело: Новости ООН