Екосолідарність: від «культури відходів» до «культури повторного використання»

Давайте поєднаємо екологію і солідарність, наперекір «культурі відходів», щоб допомогти багатьом.

Наскільки багаті чи бідні люди можна визначити по кількості відходів, які вони продукують. Багаті викидають навіть те, чим ще можна скористатись, чим може скористатись хтось інший. Тому викидати речі стало не просто проблемою, але причиною забруднення навколишнього середовища.

Збирати, сортувати і переробляти – ось що означає екосолідарність.

Таким чином Спільнота Св. Егідія знайшла спосіб допомогти багатьом людям у нужді в різних країнах світу, використовуючи також те, що наше суспільство викидає.

Отже, відбувається перехід від «культури відходів» до «культури повторного використання».

«Екосолідарне місто» – це великий центр в Римі, яким керує Спільнота, де різні товари і предмети (від одягу до меблів, покривал, старих платівок) знову набувають своєї цінності в дусі солідарності. Те, що можна роздати бідним, які поруч з нами чи тим, які далеко, спершу збирають, а потім роздають. Те, що можна придбати, як вінтажні предмети, продається, а виручені кошти йдуть на діяльність чи ініціативи щодо співпраці з південними країнами.

  • Принести речі можна щовівторка з 10:30-12:30 та в четвер і суботу з 16:00-19:00 за адресою via del Porto Fluviale, 2 (Рим, Італія);
  • придбати речі можна щосуботи з 17:00-19:00 та щонеділі з 16:30-20:00 за тією самою адресою.  

Проте також в багатьох інших містах Європи: Генуї, Неаполі, Варшаві, Москві – Спільнота, до прикладу, відкрила центри, де можна долучитись до цього збору і повторного використання речей.

Ще одна ініціатива, яка пов’язує екологію і солідарність – «Rigiocattolo» (дослівно з італ. «іграшка, яку повторно використовують»), продаж старих іграшок, зініційований дітьми і підлітками зі Школи Миру та з руху «Молодь за мир». Такий продаж проходить щороку до і після Різдва в різних містах Італії та Європи, щоб підтримати програму «DREAM» (з англ. «мрія»), метою якої є лікування та догляд за людьми, які живуть зі СНІД в Африці.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Sant’Egidio