#КліматичнеПаломництво: дій сьогодні!

14 жовтня в Римі Папа Франциск оголосив про канонізацію Св. Оскара Ромеро. 38 років після його мученицької смерті на вівтарі в Ель-Сальвадорі Церква офіційно признала його надзвичайне свідчення правді.

Папа Франциск, у своєму зверненні на площі Св. Петра, сказав: «Св. Оскар Ромеро жив згідно Євангеліє, поруч з бідними і своїм народом». Сказати завжди легко, проте підтвердити свої слова діями – значно складніше.

В той час, коли Папа звертався з цими словами, люди в південній частині США потерпали від іншої несправедливості.

Ураган Майкл, сильний шторм, прокотився по всьому регіоні. 19 людей загинуло, в тому числі 11-річна дівчинка. Ураган завдав шкоди всім школам в даному регіоні, що призвело до закриття державних освітніх закладів. Ураган стер з карти світу маленьке село.

Ці катаклізми і страждання напряму пов’язані з кліматичними змінами.

Фото: Florida National Guard

Проте президент США все ще ставить під сумнів реальність кліматичних змін. Його адміністрація підтримала план вугільних компаній щодо кліматичної політики, відкривши багато федеральних земель для гірничодобувних компаній, а також скасувала розпорядження щодо зменшення викиду парникових газів.

Що б на це сказав Оскар Ромеро? Цікаво, що б він зробив, щоб зупинити цю жорстокість і несправедливість? Як би він захистив людей, які ризикують власним життям?

Але не все ще втрачено. Ти можеш щось зробити! Напиши пост у Твіттері: «Паломники йдуть 1500 км з Ватикану до кліматичних переговорів ООН в Катовіце (Польща), щоб закликати до кліматичної справедливості. Я молитовно їх підтримую. Християни прагнуть вплинути на кліматичні зміни. #КліматичнеПаломництво».

Сміливі і турботливі люди в цей момент беруть участь у паломництві за кліматичну справедливість. Хай високопосадовці дізнаються, що ти хочеш вплинути на кліматичні зміни.

Якщо ти не маєш можливості запостити твіт, то відправ молитву паломникам.

Св. Оскар Ромеро казав: «Кожен з вас повинен бути Божим мікрофоном». Ніхто з нас не є святим і мало хто з нас хоче жити так, як жив він, проте кожен з нас може зробити щось мале, тож дій сьогодні!

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на The Global Catholic Climate Movement   

Фото: Cancillería del Ecuador