Як говорити з дітьми про екологію

Ви визираєте з вікна увечері щоб помилуватися зорями, а натомість не можете відірвати погляду від жирного пацюка, який несе півбатона з переповненого смітника у підвал? Кицька Мурка радше буде обніматися з брудними шкарпетками аніж піде чадіти на балкон? А у сусідського Бровка обліз хвіст після купання у водосховищі?

Тримайтесь! Головне – не «скиглити» і не бігти одразу пакувати валізи у Швецію! Якщо нам вдасться вкласти в голови собі та своїм дітям, що про довкілля треба дбати нам самим, а не чекати магії з неба, то вже через кілька років багато що налагодиться, адже більшість проблем вирішуються саме нами! До прикладу, чи знали ви, що харків'янин Сергій Тимчук придумав, як виготовляти з кукурузного крохмалю їстівний поліетилен?

Він розкладається в природі за 4 тижні, а батон, загорнений в таку упаковку, можна їсти разом із плівкою!
 Цікаво? Нижче кілька ідей про те, як нескучно поговорити з дитиною про важливу тему довкілля та відходів.

1) Сходіть на екскурсію у музей непотрібних речей. Там можна подискутувати, чому люди викидають ті чи інші речі, як вони до них потрапляють, як уникати зайвих речей і т.д. Графік роботи – пн – пт 9:00-18:00, сб – 11:00-17:00, вул. Степана Сагайдака 112.


2) Подивіться тематичні мультики та відео. Їх є багацько. Ось для прикладу таке про пластик:
What really happens to the plastic you throw away
Варіант запиту для пошуку тематичних відео «environmental problems».
З повнометражних мультиків одразу спадає на думку «Волл-І» («Wall-e»)
Буде чудово, якщо ви не лише переглянете відео, а й обговорите його.

3) Змайструйте щось із відходів  – бо ж не все те зовсім сміття, що викидають. Наприклад, ось такий набір для боулінгу із пластикових пляшок.

Або ж чудові корзинки на всі випадки життя зі старих журналів.

Варіант запиту для пошуку інших тематичних крафтсів - «recycled crafts».

4) Розкажіть дитині про цікаві винаходи із переробки сміття. Чому б вашому нащадку не стати геніальним винахідником, який врятує людство?! Про харків'янина Сергія Тимчука та його їстівний поліетилен ми вже згадували. Також поки невтіленим і маловідомим,але від того не менш геніальним є винахід українських вчених сміттєпереробного заводу, який не тільки не смердить, а ще й виробляє енергію з відходів!

Більше цікавих винаходів можна пошукати за запитом «recycling inventions». 
5) Ну й звісно складіть план-список того, як дитина самостійно чи з вашою підтримкою може діяти вже сьогодні.
План-список повісьте на холодильник, на дверях «кімнати задуми» або ж у іншому популярному місці. Ось для старту пару ідей.
Великі кроки:
1. Виготовити інструкцію та облаштувати місце для своєї родини для сортування сміття. Як саме сортувати залежить від ваших можливостей (місце, як часто здаватимете відходи і т.д). Почитати, як краще сортувати, можна тут або тут.


2. Долучитися до актуалізації карти пунктів прийому вторсировини. Ідея корисна та проста – треба гуляти по своєму району та перевіряти, чи інформація про пункти є достовірною. А також повідомляти, якщо відкривається новий пункт прийому вторсировини. 

3. Зібрати однодумців та встановити компостер у своїй школі, що перероблятиме недоїдки зі столової у добриво. Такий задум вже реалізовано не в одному навчальному закладі України. Проект називається Компола
І придумали його, до речі, не якісь серйозні дядьки, а двоє школярів!

Маленькі кроки на щодень:
- носити з собою з собою одноразові рукавички та пакет для сміття. Якщо відпочиваємо у парку чи деінде, намагатися залишити місце чистішим, аніж було до цього;
- мити тару з-під молочних продуктів;
- не купувати маленькі пляшки з водою; 
- використовувати еко-торбинки та багаторазові контейнери замість поліетиленових пакетів;
- використовувати багаторазовий посуд (або хоча б екологічний одноразовий; наприклад, біорозкладні горнятка);
- економити папір (друкувати з двох сторін, використовувати чернетки, купувати продукцію з переробленої сировини, здавати макулатуру на переробку);
- давати речам «друге життя».
Варіант запиту для пошуку відео, де є більше еко-ідей на щодень  - «Ways to Reduce Waste».

Ви тільки уявіть, як зміниться наше довкілля, якщо кількість батьків та вчителів наближена до «усі» донесуть до своїх діточок хоча б третину із цієї інформації!
Бажаємо щоб у вашому районі добре жилося лише декоративним пацюкам, коти із задоволенням гуляли на балконах, а Бровкам було аж соромно купати свої хвости у чистесеньких водоймах!

Підготувала: Христя Борщ

Джерело: greencountry

Фото: armfha