Як провести зелене Різдво

Задумайтеся про значення Різдва для вас і вашої родини. Якщо сенс свята втрачається під натиском нагальної підготовки до нього і надмірних витрат, все більшого занурення в боргову яму, хвальковитого обміну подарунками і навіть почуття гніву і втрати, коли одержувачі подарунка не можуть мати те, «чого вони хочуть», в такому випадку складно святкувати від душі. Чи святкуєте ви Різдво з релігійних причин або як частина вікової традиції, воно, будучи сприятливою можливістю для торгівлі, не є ні «зеленим», не приносить задоволення. Скоротити зайві витрати - не значить позбавити вас або вашу родину насолоди і краси Різдва.

Швидше, це передбачає повернення справжнього духу цього свята і відмова від надмірності, і в той же час уміння цінувати супутні подарунки, прикраси, продукти харчування та інші елементи урочистості, дбаючи про сімейний спокій, про довкілля, і про те, що таке справжнє Різдво.

  • Як частина вашої підготовки, подумайте, як ви можете відсвяткувати Різдво, скоротивши надлишкові витрати, кількість пакувального паперу, об'єм їжі і т. д. 
  • Have a Green Christmas Step 2.jpg
  • Розподіліть час. Однією з ключових проблем у Різдво є брак часу і відмовки, які ми знаходимо. Так як ми тягнемо до останньої хвилини, простіше заскочити в доларовий магазинчик і скупити непомірну кількість прикрас, зроблених з ресурсномістких матеріалів. Вони дешеві, численні і знаходяться прямо під нашими носами. Пішли в небуття задоволення зібратися всією родиною, щоб зробити своїми руками власні традиційні прикраси, листівки, подарунки і т. д. з підручних матеріалів, та створення сімейних реліквій. І хоча, для більшості зайнятих сімей, змайструвати все для Різдва здається нереальним, виділіть трохи часу з вашого родинного календаря, щоб зробити кілька речей вручну. Це може створити нову сімейну традицію і подарує всім, хто бере участь почуття особистої гордості та успіху за участь у спільній справі.
    • Рекомендується, щоб у рамках святкування «зеленого» Різдва, ви або ваша сім'я виділили трохи часу і вибрали один або два невеликих проекти, які треба виконати одному або всією ріднею. Це може бути щось на зразок перероблення торішніх листівок на привітання в цьому році, виготовлення з них етикеток для подарунків, шиття іграшок з вовни, створення 3D сніжинок та ін. 
    • Have a Green Christmas Step 4.jpg
    • Зробіть свої власні прикраси. Якщо вам вдалося виділити час, зробіть якомога більше своїх власних різдвяних прикрас. Дане заняття дуже захоплююче, тому що це дозволяє використовувати ваші руки і фантазію в повній мірі. І пам'ятайте, що ви не змагаєтеся з серійними випусками, модельованими для масового виробництва; ваше завдання створити власні декорацій, а не робити їх майстерно. Є багато чого, що можна зробити вдома за допомогою підручного приладдя або із застосуванням повторно використаних матеріалів, і багато з цих речей не займуть багато часу:
      • Використовуйте придатні до переробки матеріали (наприклад, кольоровий папір, старі журнали, стрічки тощо), знайдіть старі прикраси і на їх основі створіть нові. Ознайомтеся зі статтею wikiHow «Категорії новорічних прикрас» для отримання цілого ряду надихаючих, хитромудрих та практичних ідей.
      • Зробіть їстівні прикраси. Половина задоволення - це їх приготування, зняття проби в процесі і прикраса. Інша половина - це захоплення вашим творінням, що висить на дереві. Однією з ідей можуть бути намисто з попкорну і журавлини, або просто нанизування цих продуктів на тонкий дріт і формування з них зірочок, сердечок і т. д. А прикраси з печива приносять багато радості дітям, це можуть бути всілякі різдвяні фігури, такі як: пряникові чоловічки, зірки, Санта, північні олені, іграшки і т. д.
      • Використовуйте для прикраси садові або природні елементи, принесені з вулиці. Збирайте шишки, гілочки, ягоди, гілочки вічнозелених рослин, червоні яблука, апельсини та інше для створення вінків, простих прикрас і т. д. Нескладні композиції з соснових шишок, ягід і вічнозелених рослин можуть виглядати дуже ефектно і легко перевершити їх пластикові аналоги.
      • Сплетіть кукурудзяне лушпиння у вигляді кола, щоб зробити красивий Різдвяний вінок. Вплетіть кілька гілок вічнозелених дерев, якщо хочете додати трохи зеленого кольору.
      • Have a Green Christmas Step 5.jpg
  • Зробіть свої власні подарунки. Робити подарунки на Різдво своїми руками - це чудовий спосіб гарантувати, що вони екологічно чисті і в рамках бюджету. Є багато можливостей, але головне - розраховувати на власні сили і таланти, щоб все, що ви робите, приносило вам задоволення і, в результаті, перетворилося на предмет, гідний бути подарунком для одержувача. Наприклад, якщо у вас є діти, подумайте про створення лялькового театру або іграшок і ляльок. Прочитайте замітку «Як зробити власні різдвяні подарунки», щоб запастися ідеями.
    • Приготуйте їжу. Красиво представлена домашня їжа в екологічно чистій упаковці - це чудовий подарунок, який продемонструє вашу любов і буде смачним! Як щодо домашнього варення або хліба? Для більшого натхнення прочитайте статтю wikiHow «Різдвяна кулінарія».
    • Подумайте про те, щоб зробити альбом, де ви зберете все важливе для людини. Альбоми призначені не тільки для фото, хоча фотоальбом, на створення якого ви витратили свій особистий час, може стати відмінним подарунком сам по собі. Використовуйте альбоми, щоб зібрати улюблені сімейні рецепти, речі, які колекціонували під час відпустки, предмети мистецтва, інструкції з наукового проекту, детальний опис майбутнього сімейного відпочинку, пам'ятні вирізки, картки, зібрані з коробки з пластівцями та ін.
    • Піднесіть в подарунок ваш час. Хтось, кого ви знаєте, може попросити допомогти йому вдома. Може комусь хочеться навчитися того, що ви вмієте? Зробіть саморобні купони або сертифікати з обіцянкою, і обов'язково виконайте те, у чому запевняли!
    • Виготовляючи подарунки, пам'ятайте про інтереси кожного одержувача про необхідність скорочення відходів, використовуючи екологічні продукти.
  • Have a Green Christmas Step 6.jpg
  • Купіть екологічно чисті подарунки, у разі якщо ви не виготовляєте їх. Є багато варіантів придбати «зелені» подарунки. Перегляньте численні онлайн магазини, які орієнтуються на екологічно нешкідливі товари або відвідайте магазини, що пропонують екологічні варіанти подарунків, у тому числі такі, як пляшки питної води тривалого користування, органічний одяг для дітей і дорослих, книги, продукція з переробленого паперу і т. д.
    • Ще одна відмінна ідея подарунка - пожертвувати гроші на благодійність, купити подарунок, який продовжує дарувати». Наприклад, корову або фермерське спорядження для людей у громадах, які потребують допомоги для отримання питної води, вирощування врожаю. Знайдіть вашу улюблену благодійну організацію, що надає цю послугу. Якщо побажаєте, це може бути сімейний вибір: ви всі разом оберете подарунок онлайн і відправите його від імені вашої родини.
    • Придбайте товари для саду. Предмети для обробки саду, насіння, саджанці, рослини, горщики, грунт і т. д. - відмінний вибір екологічно чистого подарунка. Неодмінно вибирайте рослини з розумом – віддавайте перевагу сортам, властивим даній місцевості, а не екзотичним продовольчим культурам. Старовинні насіння можуть бути надзвичайно вдалим подарунком для садівника-любителя.
    • Багаторазові продуктові та господарські сумки завжди знадобляться.
    • Для дітей, подумайте про комплектах наукових матеріалів, пристосування на сонячних батареях, таких, як радіоприймачі і ліхтарики, книги про екологію або про квитки для поїздки в місцевий заповідник, музей, зоопарк, щоб побачити збережене власними очима.
    • Подумайте про подарунки, які можуть допомогти родині та друзям, чия екосвідомість тільки починає проявлятися. Ви можете подарувати їм книги на цю тему або бути сміливішими, купивши їм речі для дому, якими вони можуть почати користуватися і відразу ж. Це може бути пристрій для економії води в туалеті, лампа денного світла, термостат для опалення, ізоляційний матеріал, брандспойт, що відключає воду автоматично і т. д. Є речі, про які люди часто замислюються, але не обов'язково роблять наступний крок і купують їх для себе. Це відмінний спосіб, дати їм можливість застосовувати їх на практиці. Обов'язково розкажіть їм про економію енергії, яку вони будуть отримувати, якщо це необхідно!
  • Have a Green Christmas Step 7.jpg
  • Витрачайте папір економно. Коли справа доходить до листівок, етикеток для подарунків і упаковки, утворюється багато відходів; за оцінками, в одній лише Великобританії 1 млрд. листівок в кінцевому підсумку виявляються в сміттєвому відрі, це в середньому по 17 листівок на людину. 
    • Використовуйте листівки повторно. Прочитайте, як використати старі листівки, щоб дізнатися, як зробити з них нові й як зі старих етикеток для подарунків виходять нові. І не забувайте використовувати ваші навички орігамі, щоб перетворити старі листівки та папір в нові етикетки!
    • Використовуйте вдруге обгортковий папір. 
    • Зменшіть кількість листівок, відправляючи електронні привітання через Інтернет. Це також може заощадити час, оскільки вам не потрібно купувати або робити листівки, підписувати конверти, клеїти марки і т. д. Майте на увазі, що деяким людям це може не сподобатися, особливо літнім, які продовжують традиції відправки листівок, тому краще відправте їм справжню листівку.
    • Замість використання клейкої стрічки, візьміть мотузку, стрічки, залишки обв'язувального матеріалу, щоб закріпити упаковку. 
    • Використовуйте предмети одягу, тканину, бандану, хустка, шарф або кухонний рушник, щоб упакувати подарунки. Це дозволяє повністю економити на папері і під ялинкою виглядає дуже красиво і по-новаторськи. Обгортка - це подарунок, і він не буде викинутий. Іншими ідеями можуть бути: помістити подарунок в банку від печива, кухоль, наволочку, коробку для сніданку, велику сумку, відро, квітковий горщик і т. д. 
    • Зробіть сумки для подарунків з тканини і використовуйте їх рік за роком у вашій родині. Перетворіть це в сімейну традицію - збирати тканинні мішечки після відкриття подарунків; ця звичка швидко приживеться і сподобається кожному.
  • Have a Green Christmas Step 8.jpg
  • Купуйте вирощену у вашій місцевості їжу. Різдво - це ідеальний час, щоб робити покупки у певному місці. Відвідайте свій місцевий фермерський ринок зі списком необхідних на Різдво продуктів. Їжа буде свіжою, а менша відстань транспортування від поля до обіднього столу дозволить значно скоротити викиди вуглекислого газу.
    • Не купуйте надмірно упаковану їжу. Смак продуктів, куплених без упаковки, буде так само гарний, як і у їхніх конкурентів, які загорнули продукт в целофан.
    • Мінімізуйте ваші харчові відходи. Просто продумайте, скільки людей буде за вашим столом – це дозволить вам не готувати занадто багато. Намагайтеся не викидати залишки їжі, більшість продуктів можна зберігати протягом декількох днів в холодильнику.
    • Подумайте про приготуванні на Різдво більшої кількості вегетаріанських страв. Є більше злаків, овочів і фруктів - це не тільки корисно, але і допоможе скоротити ваші витрати енергії, для м'яса потрібно набагато більше води і енергії, ніж для приготування рослинної їжі.
    • Переконайтеся, що використали залишки повністю. Так ви економите гроші і скорочуєте обсяг відходів.
  • Have a Green Christmas Step 9.jpg
  • Поставте у вашому домі окреме відро для збору предметів, які можна переробити: пляшки, банки, папір, пакувальний матеріал та листівки. Основним джерелом додаткового сміття після Різдва є речі, які можуть бути перероблені. Уточніть у міській раді, де знайти найближчий центр утилізації, або, коли вони збирають подібні відходи - не забувайте, у святковий період цей день може бути перенесений.
    • Якщо у вас є непотрібні подарунки, не зберігайте їх, замість цього пожертвуйте такі речі в місцевий благодійний магазин
    • Have a Green Christmas Step 10.jpg
    •  Ви можете подарувати рослини в горщиках. 

Поради

  • Гірлянди завжди пожвавлюють дерево, але не забувайте їх вимикати на ніч і коли ви не перебуваєте в кімнаті.
  • Якщо ви організовуєте вечірку, не використовуйте одноразові тарілки і чашки. Замість цього, візьміть посуд у хорошого друга або родича.
  • Після того, як закінчиться сезон відпусток, не викидайте отримані листівки, утилізуйте їх, або збережіть, щоб зробити етикетки для подарунків і прикраси в наступному році.
  • Розгляньте можливість покупки світлодіодних ліхтарів для вашої ялинки. Вони прослужать набагато довше, ніж стандартні гірлянди. Також, якщо перегоріла одна лампочка, інші будуть горіти. 
  • Спробуйте вибрати подарунки, зроблені з екологічно чистих або перероблених матеріалів, уникайте всього, що знаходиться в надмірній упаковці або може легко зламатися.
  • Якщо ви купуєте прикраси, вибирайте міцні, які можуть використовуватися рік за роком, а не крихкі, які доведеться викинути в новому році.
  • Подумайте про те, щоб розповісти своїм друзям і родині, що ви віддаєте перевагу «зеленим» подарункам.

Джерело: Help-me.pp.ua

Фото: So I Don't Forget