Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ долучилась до Всеукраїнської ініціативи «Посади дерево миру»

В понеділок 6 листопада, Міжнародний день захисту природного довкілля від війни, Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ долучилась до Всеукраїнської соціально-екологічної ініціативи «Посади дерево миру». В цей день до семінарійної спільноти завітав доктор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, який презентував український переклад видання Папської ради «Справедливість і мир» під насловом «Енергія, справедливість і мир».

У цьому посібнику Вчительський уряд Церкви прагне привернути увагу до значення енергії та Богом дарованих природних ресурсів для людини та її цілісного розвитку, а також для гармонійного та сталого розвитку суспільства та миру на всій планеті.

Енергія розглядається як безцінний дар Творця для всього людства, що спонукає до відповідальності не лиш інженерів, політиків та управлінців, але й кожну людини та все громадянське суспільство. «Для християн і Церкви це є однією з форм милосердя, однією з форм служіння Богу і ближнім, а також важливим аспектом свідчення Христа в сучасному світі», – підсумував доповідач соціально-екологічне вчення Вселенської Церкви.

Особлива увага очільника Бюро УГКЦ з питань екології була звернена на актуальність видання Папської ради «Справедливість і мир» в українському контексті, де вже четвертий рік точиться війна, однією з причин якої є зазіхання агресора на природну спадщину та енергетичні ресурси нашої Батьківщини.

«Сотні тисяч вибухів снарядів, мін та гранат, тони і тони зарядів та вибухівки, які призвели до тисяч смертей і десятків тисяч поранень, отруєння повітря, води та землі високотоксичними і навіть ракотворними елементами – це найбільший анти-приклад ставлення до енергії, природних ресурсів, а особливо до Божого дару життя», – констатував професор Володимир Шеремета.

Книга «Енергія, справедливість і мир» дозволяє не лиш усвідомити тісний зв'язок між питаннями відповідального управління енергетичними ресурсами і справедливості та миру в глобальному масштабі, але й подає конкретні екологічні підказки стосовно особистого внеску кожної людини для збереження природної спадщини Творця, який має розпочатися із зміни свідомості та нової культури управління природними дарами та підвищення енергоефективності щоденного життя.

Для закріплення на практиці екологічного вчення Церкви семінарії було передано 55 водоощадних аераторів, які дозволять в 3-4 рази знизити витрати води на особисту гігієну, зменшити споживання енергоносіїв та коштів для її нагрівання і ще більш дієво свідчити Божу любов до ближніх та природи.

Екологічною кульмінацією дня спільноти КТДС стало висадження блакитної ялини перед семінарійним храмом Пресвятої Трійці, як символу миру з Богом Творцем, який є запорукою миру між людьми та зі всім створінням-природою.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології