Буття любові – в природі, молитві та в пам’яті

28 жовтня 2017 року. Прохолодна осіння субота. Біля храму св. Миколая Мир Лікійського на Аскольдовій могилі в Києві висадили дерева у пам'ять про тих, хто загинув під час революції Гідності на Майдані та внаслідок воєнних дій на Сході України. Присутніми були також і сім’ї загиблих.

Акцію було розпочато з панахиди за тими, хто загинув за кращу долю українського народу на могилах героя Небесної Сотні Олександра та героя-захисника Марка. Після молитви о. Ігор звернувся із пастирським словом до присутніх, нагадуючи всім про важливість живої пам’яті та заступницької молитви за душі полеглих. На цій акції також були і активні обновляни Києва, які за інформаційної підтримки екореферента Київської архієпархії о.Романа Романовича були тією активною молоддю, яка залишається небайдужою до стану природного довкілля сьогодні.

Без сумніву, ніщо не замінить собою людського життя. Проте, пам’ятаючи також, що ми сотворені на образ та подобу Бога Творця, усвідомлюємо свій внутрішній поклик до творення, а не руйнування. Чи то краще сказати «співтворення». Символічно акція висадження дерев несе в собі великий зміст. Плекати життя в пам'ять про тих, кого любимо та кому вдячні за захист наших життів, за відвагу відстоювати людську гідність – це найперше і найкраще, що можна робити.

Читайте також: Розпочалась безтермінова соціально-екологічна акція милосердя «Посади дерево Миру»

Окрім потужної символіки, тогоденна акція несе, звісно, і безпосередню користь для життя містян – екологічну, естетичну, споглядальну.

Це надзвичайний досвід – бути співтворцем з природою та Богом. Адже все на цій планеті, та навіть у цілому Всесвіті, – взаємопов’язане. Як за посередництвом природних законів, так і духовно. Тому в особливий спосіб ми долучились цього дня до творення нової України, нового світу. І хоч ці кроки невеликі, проте дуже значимі.

В екологічному, естетичному та духовному плані – це розвиток для кожного з нас та для найближчого оточення. За ланцюжковою реакцією зміна/ розвиток/ удосконалення поширюватимуться далі.

А своїми молитвами, усвідомленістю життя та його цінності ми поширюємо світло, якого так потребує цей зболений світ, а особливо ті, хто заблукав у темряві.

Перемога за Добром. Перемога за Світлом. Перемога за Життям. І вона вже здобута! Нехай Бог буде прославлений у наших молитвах, у памяті про Воїнів, в нашому житті та у житті цих, поки маленьких і непомітних, деревцят!

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології