Плекання екологічної свідомості – невід’ємна складова формування громадянина-патріота України

30 жовтня 2017 року в Івано-Франківському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді (ОЕНЦУМ) відбувся обласний семінар-практикум на тему: «Формування і розвиток особистості, громадянина-патріота України на засадах громадянських та загальнолюдських цінностей».

В семінарі взяли участь директори, завідуючі відділів та методисти гуртків районних та міських станцій юного натураліста (еколого-натуралістичних центрів).

У науково-теоретичному модулі з доповіддю на тему «Природне довкілля – спадок всього людства та відповідальність кожного» виступив о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії, котрий, опираючись на екологічне вчення Церкви та Святе Писання, представив різні рівні відповідальності людини за навколишнє середовище. Звертаючись до педагогів, священнослужитель наголосив, що їхнім завданням, як і завданням Церкви, є прищепити духовні цінності молодим людям, зокрема любов до Богом створеного світу.

З допомогою мультимедійної презентації було загострено увагу присутніх на тому, що ми самі часто є причиною власних страждань. «Інколи складається враження, що ми насправді самі не хочемо бути щасливими, здоровими, і робимо все для того, щоби самі себе погубити…»,– зазначив представник Екобюро.

Наступним доповідачем у вищеназваному модулі була п. Людмила Келембет, старший викладач Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, котра порушила питання духовних цінностей, як основи національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Пані Людмила підхопила заданий тон зустрічі та зазначила, що бережливе ставлення до природи свого краю є своєрідним виявом патріотизму та свідченням любові до України.

В рамках семінару присутнім також були представлені видання Бюро УГКЦ з питань екології «Я і енергія», «Екорозмальовки» та збірки робіт Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння», які можуть прислужитися підручним матеріалом для організації дозвілля та гурткової роботи учнівської молоді в позаурочний час.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології