Пам’ятаймо екомучеників у День Всіх Святих

Кожного року 1-2 листопада католики по всьому світу моляться за померлих та святих, які повернулись додому, до Господа, Творця життя.

Пам’ятаючи та вшановуючи тих, які були з нами, давайте також згадаємо тих, хто загинув, борячись за створіння.

Цього року Всесвітній рух католиків з питань клімату закликає нас згадати тих незліченних мучеників, яких вбили, коли ті захищали природу.

Ми молимось, запалюємо лампадки, відвідуємо могили рідних, які відійшли до вічного життя, тому хай ці дні: Урочистість Усіх Святих (1 листопада) та Спомин усіх померлих вірних (2 листопада) – стануть часом, коли ми вшановуємо нашу землю та всі створіння, з якими ми живемо в цьому Спільному домі.  

Молитва за екомучеників та створіння, які відійшли у вічність

Боже всього створіння,

Сьогодні ми згадуємо всіх тих,

які повернулись до Тебе.

Ми згадуємо родичів та друзів,

Близьких нашому серцю.

Ми згадуємо наших братів і сестер,

Які загинули в жорстокій та несправедливій сутичці, захищаючи Створіння.

Ми пам’ятаємо про всі створіння: великі і малі,

Які через людську діяльність, більше не перебувають на землі,

більше не ширяють в небі, більше не плавають в океані.

Ми згадуємо про довкілля, озера та річки, ліси та поля, гори та долини,

Зруйновані внаслідок людського споживацтва.

Ми віри, що, Ти, Господи, прийшов спасти весь світ з усіма його мешканцями.

Віримо, що, Ти, Господи, прийняв усе Створіння,

яке померло для земного світу і народилось для Небесного дому.

Об’єднаймось у любові Небесного Христа, вічного та безконечного.

Амінь.

Згадаймо екомучеників

«Хочу висловити вдячність, заохотити і подякувати всім тим, хто в різних сферах людської діяльності трудяться, щоб захистити наш Спільний дім». (Енцикліка «Славен будь», 13)

Ми згадуємо 158 екологічних мучеників, вбитих у 2017 році, що захищали землю та природні ресурси своєї спільноти. Ось декілька з екомучеників, які загинули в останні роки:

  • Вальдоміро Коста Перейра – бразильський активіст, який боровся за аграрну реформу. У березні 2017 його застрелили, коли він видужував після останньої спроби покращити санітарні умови.
  • Ренато Англао – боровся проти порушення прав корінного населення на їхні землі, що на території Філіппін. Його вбили в лютому 2017 року.

Фото: DavaoToday.com

  • Інспектор Манзоор – один з поліцейських, яких застрелили після того, як вони намагалися перешкоджати браконьєрам на птахів у Панджабі. Його вбили 24 вересня 2017 року в Пакистані.
  • Вейн Лоттер – головний активіст, який виступав за охорону слонів, та голова антибраконьєрської неурядової організації, Вейна застрелили в Танзанії 16 серпня 2017 року.

Фото: Tweet Pack

  • Берта Качерес – працювала багато років захищаючи місце проживання та права народу Ленка (корінне населення Гондурасу). Берту вбили вдома, в Гондурасі в березні 2016 року

Фото: The Tico Times

  • Сестра Дороті Стенг – 40 років жила в районі бразильської Амазонки, захищаючи ліс та землі бідних. Її застрелили в лютому 2005 після багатьох років смертельних залякувань.

Більше про екомучеників читайте ТУТ

Пам’ятаймо про вимираючі види  

«З нашої вини тисячі видів не зможуть хвалити Господа своїм існуванням і не зможуть передати нам своє послання. Ми не маємо на це права». (Енцикліка «Славен будь», 33)

Всесвітній фонд дикої природи кожного року визначає щонайменше 10000 вимираючих видів. Ось деякі з них:

Фото: LastSleep

  • Карибський тюлень-монах – на нього полюють через хутро, м'ясо та жир. У 2008 році він потрапив до вимираючих видів.
  • Камерунський чорний носоріг – на нього полюють через його ріг, до вимираючих видів потрапив у 2011 році.

Фото: AnimalSpot.net

Про інші зникаючі види читайте TУT

Всесвітній рух католиків з питань клімату заохочує промовити слова молитви за екомучеників та створіння на наших парафіях чи на природі, де можемо роздумати над викликами та радощами, оберігаючи наш Спільний дім.

Роздумуючи над цим, ми згадуємо слова Папи Франциска: «Все пов’язано, і ми, людські істоти, об’єднані як брати і сестри в чудовому паломництві, з’єднані Господньою любов’ю, яку він проявляє до всіх своїх творінь, і яка об’єднує нас у ніжній любові до брата сонця, брата місяця, сестри ріки та матері землі». (Енцикліка «Славен будь», 92)

«Ми, католики, переконані, що молитва багато важить. Ми бережемо пам'ять про наших любих братів та сестер і молимось, щоб ми могли далі вшановувати їх нашими діями та щоденним вибором», – Крістіна Леано (Всесвітній  рух католиків з питань клімату).

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на сайт GCCM

Фото: AllSaintsDuncan.org