По-новому глянути на своє духовне життя

З 22 по 23 жовтня відбулися екологічні місії у Донецькому екзархаті. Одразу дві парафії Запорізького деканату почули про екологічне вчення Церкви та екологічну інституцією Екологічне Бюро УГКЦ. Місії були акцентовані на широкий загал аудиторії з дотриманням цілі та мети їх проведення, зі збереженням трьох ключових аспектів: парафіяльна громада, заклади освіти та місцева влада.

У неділю, в день Господній о. Михайло Неїжмак, екореферент Донецького екзархату, у співпраці та співслужінні з настоятелем о. Мирославом Романівим взяв участь у Божественній Літургії на двох парафіях: Божого милосердя с. Матвіївка та Св. Андрея Первозванного с. Андріївка.

Саме  молитвою до Бога Творця просили благословення щасливо розпочати дані місії та принести користь людям на славу Божу.

В часі літургії, у частині проголошення Божого слова, екореферент закликав вірних застановитись та задуматись над власним життям, чи воно згідне із задумом Творця, чи в повноті виконується місія людини як вінця усього створіння. Торкнувся о. Михайло поняття "Екологічного гріха", що кличе до неба про помсту.

"Лише коли людина дізнається, що таке екологічний гріх та усвідомить його присутність у своєму житті, зможе покаятися з нього. Тоді людина стане здатною слухати, чути та прагнути змін у власному житті".

Екологічний іспит сумління допоміг присутнім по-новому глянути на своє духовне життя та підготовку до Тайни Покаяння, а кінцева молитва за збереження природи, яку молилися вірні в кінці кожної з Літургій, містила в собі подяку, перепрошення та постанову більше не чинити подібних гріхів.

Вірні обох парафій отримали ряд ековидань для церковних бібліотек. Наступного дня відбулися зустрічі з учнями, вихованцями садочка та представниками влади. Маленькі дошкільнята вчилися любити природу, птахів, тварин, доглядати за рослинами. Відповідаючи на запитання о. Михайла, розповідали про користь дерев, для чого потрібна людині вода, як сортувати відходи.

Зокрема, кілька дітей розповіли про сортування та поводження зі сміттям у власних родинах. Учні Матвіївської середньої школи, дізналися про екологічне вчення Церкви, енергоефективність та енергозбереження. Дітки садочка отримали у подарунок від Екобюро еконаклейки, а школярі – екозакладки.

Зустрічаючись із представниками влади обох сіл, представник Екобюро закликав застосовувати у повноті свої повноваження та права для просвіщення населення у сфері збереження довкілля. Залишивши для розповсюдження у місцевих радах буклетики «Ні підпалами» та проти пластикової атрибутики, отець-екореферент зазначив: «Роблячи це добре діло, ви стаєте причетними до змін вже сьогодні та піклуєтеся про завтрашній день». На завершення екомісій о. Михайло Неїжмак зустрівся у с. Андріївка з керівником санаторію-профілакторію від заводу Мотор-Січ п. Олексієм Брулем. За підсумками зустрічі було домовлено про потенційну тематичну зустріч з відпочиваючими цього закладу.

Пан Олексій подякував Церкві за увагу та розуміння проблем екології, від стану якої напряму залежить здоров'я нації. «Ми відкриті до співпраці та підтримки можливих ініціатив Екобюро УГКЦ», – заявив Олексій Бруль.

Щира подяка о. Мирославу Романіву за сприяння у проведенні екомісій на повірених йому парафіях.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології