Екологічні реколекції – чудова підготовка парафіяльної громади до храмового празника

З 10 по 12 липня 2015 року Божого з ініціативи о. Ярослава Середюка, пароха с. Старуня, Богородчанського р-ну, Івано-Франківської області, в храмі святих славних, всехвальних і первоверховних апостолів Петра і Павла відбулись екологічні реколекції на тему «Основне призначення людини – бути щасливою – жити в гармонії з усім створінням Божим». Духовні науки провели працівники Бюро УГКЦ з питань екології: о. Михайло Дзуль, екореферент в Івано-Франківській архієпархії УГКЦ та о. Володимир Містерман, заступник керівника екологічної церковної інституції.

Розпочались реколекції духовною наукою «Господь створив людину для щастя», під час якої о. Володимир допоміг відсвіжити в пам’яті присутніх вірних основні правди християнської віри, підштовхуючи їх до переосмислення того, ким є людина і яке вона місце займає у Богом створеному світі. Наводячи ряд повчальних тематичних прикладів, проповідник залишав простір для того, щоби присутня молодь і старші мали можливість самі зробити певні висновки щодо почутого Божого Слова, відшукуючи причини втрати первозданної краси і гармонії у Богом створеному світі. Завершився перший день Молебнем до Бога Творця та приклоненням до мощей св. великомученика Пантелеймона, які в цих днях перебували на даній парафії.

Другого дня парафіяни після спільної Літургії за померлих, разом зі священиками роздумували над есхатологічним питанням смерті і смерті, яку несе людина Божому створінню, в тому числі й собі. Отець Михайло пригадав присутнім, що правдивий християнин повинен боятися духовного омертвіння, збайдужіння, яке призводить до плачевних наслідків та загрози людському життю. На зустрічі з дітьми, яка відбулась після Божественної Літургії, екореференти представили дітям «валізку енергоефективності», демонструючи молоді як можна шляхом практикування маленьких необтяжливих дій суттєво заощаджувати світло, воду, газ, тепло, тим самим економлячи кошти та зменшуючи навантаження на довкілля. «Тільки від нас особисто і нашої постави у суспільстві залежить те, чи ми є справді європейцями, які мислять прагматичо і стараються жити в гармонії з природою, чи залишимося дітьми пострадянського простору, де панувала ідеологія підкорення природи людині і нераціонально використання природних ресурсів». На завершення зустрічі діти переглянули ролик «Історія трьох пластикових пляшок» та мали солодкий почастунок.

В навечір’я храмового празника священики разом з вірними відслужили Велику вечірню з Литією, після якої о. Володимир виголосив підсумовуючу науку, в якій коротко синтезував основні підняті цими днями теми про відповідальність за Богом створений світ. Священик побудував цю науку в такий спосіб, щоби допомогти присутнім вірним зрозуміти в чому полягає справжній «секрет щастя» людини. «Бути здатними помічати все те, що Господь нам посилає і вміти бути за це Йому вдячними – це і є початок того шляху, який веде до Джерела Життя і Щастя – до самого Бога, – підкреслив о. Володимир, додаючи, що – вміння ділитись Божими дарами – природними ресурсами з потребуючими і розпізнати в цих потребуючих дітей Божих, які мають такі ж як і ми права на всі ті блага, робить нас подібними до самого Творця, на образ і подобу Якого ми створені».

Для підсилення слів реколектанта присутнім запропонували фільм «Доторкнися і побач», в часі перегляду якого парафіяни емоційно співпереживали разом з головними героями, і усвідомлювали наскільки важливою в нашому житті є любов і жертвенність, життя заради інших, уповання на Боже провидіння, а не тільки на себе.

В сам день храмового празника у відновленій святині духовенство з чисельною кількістю парафіян та гостей молилися до покровителів парафії та просили Господа про ласку духовного зросту громади. У проповіді о. Михайло словами Митрополита Андрея Шептицького наголосив, що «апостольським трудам і молитвам св. ап. Петра і Павла ми завдячуємо все, що маємо, однак ми покликані розвивати і ширити їх здобуток, свідчачи Христа живого».

В часі духовної віднови всі бажаючі мали змогу приступити до Святого Таїнства Покаяння та поспілкуватися з працівниками церковної природоохоронної інституції.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології