Щорічно у світі деградує понад 12 млн га родючих земель, що еквівалентно площі Болгарії

Деградація ґрунтів, при якій земля утримує менше води і снігу, обернеться дефіцитом питної води через 10 років.

Як зазначає генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у посланні присвяченому Всесвітньому дню боротьби з пустелею і посухою, щорічно у світі деградує понад 12 млн гектарів родючих земель, що еквівалентно площі всієї Болгарії. Як результат, сьогодні вже занедбано більше половини угідь планети.

При нинішньому підході до землекористування людству для задоволення потреб у продовольстві, прісній воді та біопаливі потрібно буде щорічно перетворювати земельні площі розміром з територію Норвегії у сільськогосподарські угіддя, нарікає генсек ООН, зауважуючи, що це неминуче призведе до ще більш негативних наслідків.

За прогнозами Пан Гі Муна, в разі збереження нинішніх методів ведення сільського господарства та використання водних ресурсів через 10 років дві людини з трьох будуть жити в умовах нестачі води. На додачу, через 20 років – до 2035 року в результаті деградації ґрунтів світове виробництво продовольства може скоротитися на 12%.

Сьогодні близько 500 млн гектарів землі можна відновити економічним чином, а не виводити з обігу, впевнений генсека ООН, додаючи, що для цього необхідно змінити курс і вкладати кошти у запобігання деградації кожного гектару землі, з якого можна отримувати продовольство або прісну воду.

Джерело: ecotown