Екологічна ініціатива у францисканському монастирі

Великопосні Реколекційякі, які відбулися на Тернопільщині, у с. Великі Гаї, на парафії "Успіння Богородиці", проведені екореферентом Донецького екзархату о. Михайлом Неїжмаком, отримали своє продовження у м. Тернопіль, в головній обителі отців Францискан, у храмі «Св. Петра».

Духовні науки тривали з 13.03.2015 до 15.03.2015 і закінчилися у Хрестопоклонну неділю. Цікавість та духовна ефективність даних реколекцій полягала, в тому, що вони не носили загального характеру. Крім основних тематичних наук, мали місце окремі науки: для жінок, для чоловіків, молоді та дітей. Через такий порядок реколекції стали чудовою нагодою звернутися з духовним словом до різних категорій вірних та можливістю ефективного представлення «Великопосної екологічної ініціативи – 2015».

Першого дня екореферент звернув увагу людей на поняття «примирення» та «покаяння». Спільно дійшли переконливого висновку, що не є можливим покаятися перед Богом без покаяння з екологічних гріхів та примирення з Богом сотвореним світом-природою. Спілкуючись цього дня із жінками та чоловіками, роздумували про основні напрямки жіночої та батьківської відповідальності щодо правильного всестроннього виховання дітей, значення доброго прикладу та обов'язок збереження сімейних та загальнолюдських цінностей, поглиблення моральних, етичних та екологічних норм поведінки у своїй родині.

Наступного дня основна реколекційна наука зосередилась на роздумах про Божі чесноти: віру, надію та любов. Без цих чеснот, вкладених Творцем людині вже з моменту її народження, людина не здатна до покаяння і навернення. Якщо людина не розвиває у собі ці чесноти, то не може прийняти прощення, оскільки не бачить у ньому потреби. Через це «паном» її життя стає гріх і як наслідок – різного роду гріхи щодо Бога, ближніх та оточуючої дійсності. «Плекайте надію, зростайте у любові та зміцнюйте віру!», – закликав вірних реколектант.

По завершенні літургії відбулося представлення основних цілей екоініціативи, зроблені застереження щодо використання пластикових квітів та презентація великопосного буклету. «Тільки плідна співпраця усіх у напрямку збереження світу, може призвести до всецілого примирення та покаяння, духовного зросту та збереження життя у світі» – сказав представник Екобюро УГКЦ.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології