Святий Престол в ООН про захист навколишнього середовища

altПредставник Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй у Женеві виступив 9 березня 2015 року на засіданні Ради з прав людини присвяченого кліматичним змінам.

Він звернув увагу на зв'язок між правами людини, включаючи право на розвиток, і повагою до довкілля. Архієпископ Сільвано Томмазо підкреслив пункти, виконання яких, на думку Святого Престолу, потрібні для досягнення загальної справедливості. Мова йде про внесок всіх, відповідно до їх реальних можливостей, в економічний і технологічний розвиток, про обмін знаннями, про доступ до основних ресурсів і їх виробництва, про відповідальність за виправлення шкоди, завданої навколишньому середовищу з боку великих корпорацій.

Ватиканський дипломат заявив, що збиток навколишньому середовищу може мати негативні наслідки, як прямі, так і непрямі, для ефективного здійснення прав людини. Тому держави повинні знайти баланс між захистом навколишнього середовища та іншими законними інтересами суспільства. Архієпископ позитивно відзначив введену ООН практику з моніторингу економічних, екологічних та соціальних наслідків, викликаних повсякденною діяльністю великих компаній і корпорацій.

Ватиканський дипломат висловив сподівання, що майбутній в Парижі саміт з питань клімату дозволить прийняти конкретні постанови щодо скорочення викидів двоокису вуглецю.

Він також вказав на друге, не менш важливе питання – фінансову підтримку населення, яке проживає на територіях, які найбільше страждають від кліматичних змін. І так, як наслідків кліматичних змін не можна уникнути, так само не можна ухилятися від морального обов'язку солідарності з іншими людьми, в тому числі і в ім'я майбутніх поколінь. Тому потрібно захищати право на розвиток тих народів, які найбільш схильні до ризику негативних наслідків перетворень природи. Ці місця на карті збігаються з найбіднішими районами, зазначив представник Святого Претсолу.

Архієпископ припустив, що близько 600 млн. чоловік будуть змушені зіткнутися з проблемою недоїдання через кліматичні зміни. У першу чергу, мова йде про жителів південної Азії і субсахарської Африки.

Наступні наслідки кліматичних змін – це часті повені, бурі, підвищення рівня моря. Це, ймовірно, призведе до масової міграції сільського населення в міста, а потім до неконтрольованого зростання периферійних нетрів.

«Святий Престол допомагає найбільш слабким, – зазначив архієпископ Сільвано Томазі, – проте очікує, що міжнародне співтовариство за допомогою Зеленого кліматичного фонду ООН підтримає зусилля найбідніших народів пристосуватися до змін клімату».

Джерело: Кyrios