Вчені виявили до 25 тисяч комах у новорічних ялинках

На новорічній ялинці знаходиться в середньому 25 тисяч членистоногих: попелиць, кліщів, метеликів, ногохвосток і павуків. Ці істоти ховаються в голках під час зимової сплячки, проте нерідко прокидаються в теплих приміщеннях, попереджає професор Бергенського університету Б'ярте Йордана (Bjarte Jordal). Про результати його ентомологічного дослідження повідомляє The Daily Mail.

За словами Йордана, членистоногі ховаються в ялинках для порятунку від холоду. Коли ялинки приносять в квартири та інші приміщення, комахи відчувають тепло і світло. Вважаючи, що почалася весна, вони пробуджуються від сплячки. У більшості своїй ці істоти нешкідливі для людини і не залишають меж дерева, проте деякі кліщі можуть викликати алергічні реакції.

У ялинках, зрубаних в лісах, членистоногих більше, ніж в деревах зі спеціальних ферм. Професор Йордана рекомендує купувати ялинки, привезені з найближчих районів: в них фауна буде менш різноманітною. У США для захисту від інвазивних видів дерева вже почали піддавати термічній обробці (хоча в більшості випадків господарі ялинкових плантацій обмежуються струсом).

Джерело: ECOportal