Бюро УГКЦ з питань екології підбило перші підсумки проведення «екологічних місій для порятунку створіння»

25 грудня 2014 року Божого в академічному приміщені Івано-Франківського Богословського Університету ім. св. Івана Золотоустого відбулась чергова зустріч єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології.

Зустріч розпочалась вступним словом д-ра Володимира Шеремети, керівника Бюро УГКЦ з питань екології, який привітав усіх екореферентів з успішним проведенням перших «Екологічних місій для порятунку створіння» та запросив о. Володимира Містермана, заступника керівника екологічної інституції і відповідального за проведення екомісій, підбити підсумки.

«40 проведених місій в часі створіння, під час яких було проведено понад 100 різних заходів – це гарний початок для написання нової сторінки під назвою “Екологічні місії для порятунку створіння”», – підкреслив о. Володимир.

Аналізуючи проведення екомісій в різних єпархіях та екзархатах УГКЦ, священик наголосив на тому, що після проведення перших таких місій по всій Україні можна стверджувати про те, що Екобюро знайшло свій дієвий спосіб реалізації загально-церковної стратегії 2020 «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». «Наші екологічні місії мають за основу стратегію самого Спасителя, який сам ішов шукати за тими, кого відкупив, у всі сфери життя та діяльності, не чекаючи, що хтось прийде у храм за Ним шукати», – наголосив захисник створіння.

Розбираючи кожну складову місій, а саме усі зустрічі, які мали місце в школах та інших навчальних закладах, в сільських, селищних чи міських радах та у храмах, духовний отець виокремив як вдалі моменти, так і ті, які стояли на перешкоді проведення екологічних місій.

Для того, щоби цілісніше зрозуміти плюси і мінуси проведення місій і з метою оптимізації їх проведення в 2015 році кожен референт мав можливість поділитись своїм першим досвідом, висловлюючи свої конкретні пропозиції та зауваження.

В другому блоці даної зустрічі до слова було запрошено диякона Петра Лащевського, референта з енергоефективності Бюро УГКЦ з питань екології, який розповів присутнім співпрацівникам про те, яким чином християнин в сучасному світі може здійснювати своє високе покликання «бути охоронцем Божого створіння – природи», дієво виявляючи любов до Бога та свого ближнього.

В часі доповіді було фахово висвітлено деякі конкретні можливості, які доступні для пересічного громадянина і які дозволяють значно знизити негативне навантаження на природне довкілля без втрати комфорту. В особливий спосіб було представлено екологічні новинки, які дозволяють заощаджувати воду та енергоресурси.

В ході розповіді диякон Петро, оперуючи конкретними даними, показав, що питання енергоефективності для християнина це дещо більше ніж проста економія, ощадність і збереження природних ресурсів, тому що для віруючої людини – це виконання Божих заповідей.

Працівники і співпрацівники церковної екологічної інституції впевнені, що для того, щоби бути здатними ефективно проголошувати Слово Боже в сучасному світі і бути добрими співбудівничими Царства небесного «вже тут і тепер», слід навчитися дивитись на світ очима самого Творця.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології