Заміни лампу – зміни світ!

«Заміни лампу – зміни світ!», – під таким девізом 23 грудня 2014 року було проведено екологічний урок-конференцію для учнів п’ятих класів загальноосвітньої школи № 28 м. Івано-Франківська. На запрошення вчителів фізики та природничих дисциплін урок провів референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архієпархії о. Михайло Дзуль.

З огляду на актуальну необхідність економії енергоносіїв у нашій державі та християнський обов’язок раціонального використання природних ресурсів, діти, з почуттям особистої відповідальності, відкривали для себе сучасні енергоощадні прилади та пристрої і суть їх практичного застосування. Вони мали змогу провести заміри пірометром і таким чином зрозуміти необхідність утеплення приміщення, пізнали ази теплоізоляції, дізналися як економно використовувати воду та контролювати витрати електроенергії.

Виходячи з теми уроку основний акцент був поставлений на ощадливості освітлення. Представник Екобюро повідомив, що «сучасна світлотехніка має підвищену світловіддачу і низьке споживання енергії і теперішнє покоління енергоощадних ламп складається із люмінесцентних та світлодіодних (LED), однак, останні, на відміну від перших, не містять небезпечних речовин, тому не створюють небезпеки для довкілля і здоров’я людей при виході з ладу». О. Михайло також наголосив, що у якості джерела світла використовують світло напівпровідникового елемента, що значно подовжує термін експлуатації, який в 3-4 рази довший від люмінесцентних ламп та в 50 разів від ламп розжарювання. Також світлодіодні лампи в 2 рази економніші від люмінесцентних та в 10 разів від ламп розжарювання. Вони стали найекологічнішими сучасними джерелами освітлення.

Наприкінці зустрічі діти та вчителі мали змогу поставити запитання та ближче познайомитися з демонстраційною валізою «енергоефективності». Особливе зацікавлення у присутніх викликала світлодіодна лампа з акумулятором та дистанційним пультом.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології