Екуменічний молебень за мир для всього створіння в Івано-Франківську

13 вересня 2014 року, в надвечір’я Дня Бога Творця, в Архікатедральному соборі Воскресіння Господнього, в м. Івано-Франківську, відбувся екуменічний Духовний майдан, який традиційно проходить 13 числа кожного місяця за участю різних конфесій міста. Даний Духовний майдан проходив у формі нічних молитовних чувань у намірі за мир в Україні. Протягом чувань молитви перепліталися із проповідями священиків, котрі звертали увагу присутніх на певні духовні причини браку миру і шляхи його віднайдення.

Одну з проповідей виголосив о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, котрий, опираючись на Святе Письмо, пригадав молільникам про те, що Господь дав кожному народові клаптик землі як дар, користаючи з якого, цей народ живе і розвивається. Однак, якщо люди, подібно як ізраїльський народ, відвертаються від свого Творця (книга Суддів), то Господь допускає покарання в той спосіб, що інші, вороже налаштовані народи, захоплюють і руйнують все. Коли ж ізраїльтяни навертаються через покаяння до свого Творця, то Господь у своєму безмежному милосерді, посилає провідників, з допомогою котрих відроджується Ізраїль.

«Подібно й український народ, від простих людей до керівників країни, повинен пройти процес покаяння і примирення з Господом та перепросити Його за кривди, завдані Йому через Його створіння», – констатував о. Михайло і висловив переконання, що необхідно змінити своє ставлення до Богом створеного світу, відкинути споживацьке гоніння за наживою і почати розумно розпоряджатися Його дарами, берегти і цінувати те, що маємо.

В кінці проповіді священик закликав до збереження внутрішнього миру із Творцем, наслідком якого має стати мир із самим собою, з нашими ближніми та всім створеним Богом світом.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології