Велосипед – чудова альтернатива громадському транспорту

Щороку все більше людей під впливом реклами здорового способу життя пересідають з машин та мотоциклів на велосипеди. Бажання мати здорове тіло і таку ж планету заохочує тисячі людей замість того, щоб нудно їздити на роботу неекономічним та неекологічим автотранспортом сідати на "велик" та перетворювати звичайну дорогу до праці на цікаву прогулянку.

Хоча у подорожах на великі відстані більшість людей надає перевагу машині чи то мотоциклу, знаходяться романтики чи навіть екстремали, готові долати сотні кілометрів на своїх металевих конях. Цей спосіб пересування має багато переваг: він зміцнює нервову та імунну систему, позитивно впливає на серце, тримаючи його м’язи в тонусі, допомагає схуднути і просто підтримувати форму. Особливо актуальним велосипед є для молоді, яка не хоче бути залежною від громадського транспорту.

Купивши велосипед один раз він не потребує майбутніх інвестицій, тому користування з нього може приносити не лише задоволення, а й прибуток, окуповуючи кошти, які треба витрачати на автобусні, трамвайні чи то тролейбусні квитки. Догляд за ним теж не вимагає багато часу і сил. Достатньо лише змащувати ланцюг та пружини перемикачів засобами від корозії, мити двоколісного друга при потребі (найкраще при цьому використовувати автошампунь) та слідкувати за тиском у шинах.

З кожним роком велосипеди стають гідною альтернативою автівкам. Для заохочення користування з транспорту без вихлопів деякі європейські країни, як от Бельгія, Великобританія та Нідерланди, додають до зарплатні грошовий бонус, сума якого залежить від кількості кілометрів, яку працівник долає щодня. За словами роботодавців, підлеглі, які обирають велосипеди в порівнянню до машин, рідше спізнюються на роботу та беруть лікарняні відпустки, а також відзначаються своєю плідною працею.

Серед такої великої кількості плюсів можна все таки знайти один недолік велосипеда: його сезонність. Якщо спекотного літа їзда може приносити задоволення, то дощовою осінню та весною з відлигами – навряд, не говорячи вже про морозну зиму. Проте знаходиться чимало людей, яким до вподоби катання саме в таких екстремальних умовах. Наявність дощовика врятує тебе від циклону, а теплий одяг та рукавички забезпечать відчуття комфорту для катання в мінусову температуру.

На жаль, в Україні ще бракує велосипедних доріжок та місць паркування для транспорту без вихлопів, проте темпи, з якими ведеться їхнє облаштування є порівняно швидкими, з огляду на те, що зазвичай ним займаються волонтерські організації. Через пропагування здорового способу життя, яке стало особливо популярним за останнє десятиліття, використання еко-транспорту з кожним роком приваблює все більше людей пересісти на байк.

Джерело: Studway