Озоновий сад, або Рослини підкажуть, наскільки чистим повітрям ви дихаєте

Науковці Національного центру атмосферних досліджень створили так званий «озоновий сад», який складається із рослин, що помітно реагують на забруднення повітря, тобто попереджають, що таке повітря може згубно вплинути на ваше здоров’я. На фото зображено тюльпанове дерево, листочки якого вкрилися плямами, сповіщаючи про забруднення.

В «озоновому саду» зібрано чотири види рослин, кожен з яких обрано з огляду на чутливість до забруднення озону, а саме: зелені паростки молочаю, квасолі, картоплі та рудбекії. У той час як Управління з охорони навколишнього середовища США встановило межу озонового забруднення у 75 частинок на мільярд, чутливі рослини такого саду реагують вже при концентрації до 40 частинок на мільярд. "Все одно що канарки у вугільній шахті", — прокоментувала одна з розробників саду Даніка Ломбардоцці (Danica Lombardozzi).
Звісно, рослини не реагують миттєво й один день забруднення не «зчинить паніки». Проте з часом шкода для рослини все ж стає видимою. Цей вплив має накопичувальний ефект, значення має не лише інтенсивність, а й сама тривалість перебування на забрудненому повітрі.

Знати добре, але потрібно зробити наступний логічний крок — очищення повітря. Ось список рослин, які є найкращими очисниками (згідно з даними НАСА).

За свідченням ВООЗ, на глобальному рівні повітря стає настільки брудним, що вже семеро з восьми міських жителів дихають небезпечно забрудненим повітрям.

Тому не дивно, що забруднене повітря вбиває більше людей, ніж СНІД та малярія разом узяті, стаючи найбільшим фактором ризику для здоров’я.

Ми цілком можемо покращити ситуацію, якщо не спалювати таку велику кількість викопних решток чи ставити фільтри на обладнання заводів і транспорт, але природа сама дає нам засоби захисту, як-от озоновий сад. Дерева чудово очищують повітря. Дослідження доводять, що листя вбирає п’ятдесят відсотків забруднень.

Джерело: КліматІнфо