"Сонячні" фермери з Японії збирають"урожай" електрики з зернових культур

Японські фермери винайшли спосіб реактивації занепалих фермерських культур через програму обміну сонячної енергії, яка дозволяє отримувати подвійну вигоду від сонячного проміння.

Японська кампанія, спрямована на збільшення відновлювальних енергетичних джерел, яку почали проводити з часу ядерної катастрофи на Фукусімі, спричинила появу таких малоймовірних переможців, як рослинні фермери.

Макото Такадзава та його батько Юкіо заробили 1,7 мільйонів єн (16,700 дол. США) минулого фіскального року, продаючи електрику від сонячних батарей, що висять на гігантському накритті над їхньою фермою на сході від Токіо. Грошовий дохід був майже в 9 разів більший, ніж від вирощування зернових культур у ґрунті під накриттям.

Отримання подвійного прибутку від урожаю завдяки сонячному світлу стало справжньою знахідкою для сім'ї Такадзава. Вони, як і більшість японських фермерів, заробляють на життя, покладаючись на поєднання роботи поза домом, пенсійні виплати й державні субсидії. Спрощення правил землекористування та мандатів на комунальні послуги, у тому ж числі і від Tokyo Electric Power Co, що закликають до купівлі екологічно чистої енергії за високими цінами, готові сприяти поширенню панелей для більшої кількості фермерств.

"Я ламав собі голову вирішуючи, що робити на цій землі, яку одного дня мав успадкувати від свого батька. Адже вирощування рису й овочів не приносить багато грошей", - сказав Такадзава. "Тоді я почув про обмін сонячною енергією для сільськогосподарських угідь".

Уряд розбирає систему субсидій, яка підтримує виробництво рису в Японії протягом чотирьох десятиліть. Країна знаходиться під дедалі зростаючим тиском з боку торгівельних партнерів, що вимагають повернення до колишнього рівня імпортних тарифів з 778 % для зерна, разом зі збором більше ніж 300% на цукор та масло.

51-річний Такадзава досі працює повний робочий день у галузі продажів машинного устаткування, в той час як його 78-річний батько, перебуваючи у відставці, більшість свого часу доглядає ферму у префектурі Чіба. Ще 68 ферм по всій Японії були узгоджені для наслідування їхнього досвіду та створення сонячних батарей, відповідно до JA Group, найбільшої сільськогосподарської організації країни.

Шахівниця

За словами молодшого Такадзави, шахівниця з сонячних панелей, що висить на ходулях висотою близько трьох метрів (10 футів) над фермою у Чіба, скорочує на 30% сонячне світло для рослин без шкоди для їхнього росту. Для підтримки та зміцнення сільськогосподарського виробництва, уряд Японії потребує фермерів, що застосовують метод сонячного обміну.

Система, запатентована японським інженером Акірою Нагашіма, займає площу розміром близько половини футбольного поля й виробляє достатньо енергії для живлення десяти домогосподарств.

"Цей концепт подвійного призначення дійсно пропонує фермерам можливість іншого джерела прибутків", - каже Том О'Саліван, засновник Mathyos, консалтингової компанії з енергетики, розташованої у Токіо. Також він зауважив, що в інших країнах більш популярними на заміських територіях є вітрові електростанції, оскільки вони займають менше місця.

За даними Міністерства торгівлі, з лютого цього року Японія майже вдвічі збільшила сонячну потужність - до 13 500 МВт, з часу початку програми стимуляції чистої енергії, що розпочалась у липні 2012 року в результаті ядерної кризи.

Енергетичний мікс

Атомні станції, що виробляли близько третини державної електрики до землетрусу й цунамі у 2011 році, зараз не працюють. Минулого тижня державна суспільна асоціація оголосила інформацію про те, що на викопні види палива, такі як зріджений природній газ і вугілля, зараз припадає 88 % енергії, виробленої в Японії.

Згідно з урядовими даними, поки відновлювальні джерела (до яких зараховують також вітер і геотермальні джерела), складають лише 2,2% від загального виробництва електроенергії в Японії, затвердження нових проектів, що вказує на те, що використання сонячної енергії зросло втричі.

Згідно з доповіддю Bloomberg New Energy Finance, у цьому місяці Японії прогнозують у 2014 році роль найбільшого у світі ринку нових сонячних установок після Китаю.

За угодою із Tokyo Electric, оператором постраждалої АЕС на Фукусімі, сім’я Такадзава буде продавати свій сонячний врожай за ціною 40 йен за кіловат-годину, плюс податок протягом двох десятиліть.

У доповіді за 2011 рік японський кабінет стверджує, що енергія може бути отримана з тліючого вугілля - одного з найдешевших джерел палива, у середньому за 9,5 єни за кіловат-годину. Комунальні послуги складатимуть додаткові витрати екологічно чистої енергії в доплатах для споживачів.

За словами О’Салівана з Mathyos, тенденція до зниження цін постачальниками, таким як Такадзава, в кінцевому результаті може зменшити привабливість обміну сонячною енергією.

Фінансові пільги

Японська фінансова корпорація - афілійований урядом кредитор - підсолодила угоду 12-ти мільйонною (у єнах) позикою для проекту під низькі відсотки. За словами Такадзава, більшість грошей була використана для придбання сонячних батарей в акціонерного товариства Looop Inc, компанії розташованої у Токіо, що виробляє обладнання в Китаї.

Panasonic Corp., Kyocera Corp. і Sharp Corp. зазначені у списку найбільших японських компаній, що виробляють батареї та компоненти для сонячних проектів.

Система Нагашіми керується припущенням, що надто велика кількість сонячного світла в деяких випадках може бути і шкідливою річчю. Накриття конструюється таким чином, щоб пропускати достатньо сонячного світла для збільшення росту рослин, але не більше.

Сім’я Такадзава, яка вирощує таро (ред. тропічну овочеву культуру), солодку картоплю, гарбузи, чорниці й листові овочі, стверджує, що такий навіс дозволяє рослинам вирости більшими й чисельнішими, адже ґрунт зберігає більше вологи.

«Еко молоко»

Їхня власність у 50-ти кілометрах (30-ти милях) від Токіо також включає рисові поля, які Такадзава розглядають як, можливо, менш підходящі для сонячного фермерства. Сім’я роздумує над тим, щоб перетворити їх на сади й купити ще більше сонячних батарей.

За даними міністерства сільського господарства, на північному острові Хоккайдо - домівці найбільших стад великої рогатої худоби в Японії - молочні фермери зводять сонячні батареї над хазяйствами в місті Хаманака й розвивають бренд свого товару - «Еко молоко».

«Фермерські спільноти мають безліч невикористаних джерел для отримання екологічно чистої енергії», - говорить Масахіде Сугімото, помічник директора міністерського відділу політики відновлювальних джерел енергії. «Ми хочемо, щоб люди використовували їх».

Джерело: КліматІнфо