2014 може стати найспекотнішим в історії

Поточний 2014 р. може стати найспекотнішим за всю історію метеоспостережень. Жителів одних регіонів Землі чекають численні пожежі та посухи, а мешканців інших – зливи та повені. Винуватцем природних катаклізмів стане феномен "Ель-Ніньо", вважають німецькі вчені з університету Гиссена.

Експерти вже давно спостерігають за " Ель-Ніньо" – явищем, що впливає на коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, – однак, донедавна складали тільки короткострокові прогнози його впливу на погоду. Раніше фахівці вже з'ясували, що "Ель-Ніньо" до кінця сторіччя збільшить кількість природних катаклізмів вдвічі, а нові дослідження німецьких вчених показали: серйозних змін клімату з вірогідністю в 75 % варто чекати вже цього року.

Раніше вчені проаналізували зміни температури води в східній частині Тихого океану, уздовж екватора, і встановили, що внаслідок глобального потепління вона швидко нагрівається. Це викличе значну зміну обсягів опадів, що призведе до повеней і злив в одних частинах Землі і руйнівним засух і лісових пожеж в інших.

Однак через сильні екваторіальні вітри ці прогнози обмежувалися шістьма місяцями. Німецькі вчені, у свою чергу, виміряли температуру атмосфери над поверхнею води в різних частинах океану і стверджують, що " Ель-Ніньо", на відміну від попередніх прогнозів, повністю сформувався, а значить, посухи та повені очікуються вже в кінці 2014 року.

Втім, австралійські метеорологи поставилися до дослідження німецьких колег скептично. За їх словами, вчені використовували звичайні статистичні дані і розрахунки і не враховували особливості "фізики моря або атмосфери". Проте керівник Австралійського метеобюро Ендрю Уоткінс визнає, що загальне потепління в регіоні все ж спостерігається і "Ель-Ніньо" може почати діяти навіть раніше, ніж вважають німці, – у червні 2014 року.

Джерело: ECOportal