Як змінився клімат за останні 60 років

Учені з НАСА (Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору) проаналізували інформацію тисячі метеорологічних станцій зі всього світу та виявили цікаву закономірність.

Кажуть, що усвідомлення ситуації, ̶ це головне. Представники влади можуть не вірити у зміну клімату, адже зими досі вражають низькими температурами. Проте нещодавно науковці Інституту космічних досліджень Годарда (GISC) опублікували дослідження, що вказує на протилежне. Протягом дослідження була зібрана інформація з тисячі метеорологічних станцій по всьому світові, яка базуються на аналізі температури за останні 60 років. Учені стверджують, що 2013 рік був найтеплішим роком. Він «продовжує давню тенденцію із зростання температури на планеті», спричиненого діяльністю людини.

Вчені НАСА також зробили наочне відображення розвитку тривожних змін клімату за останні роки. Якщо не брати до уваги 1998 рік, у новому тисячолітті зафіксовано 10 найспекотніших років за більше, ніж 100 років. Як можна побачити у відео, кольори, що змінюються, відображають загальну температурну зміну.

«Подібні довгострокові тренди щодо зміни температури поверхні незвичні, проте 2013 рік слугує доказом постійної кліматичної зміни», – каже Гевін Шмідт, кліматолог GISC, у своєму прес-релізі. «Температура одного року чи сезону може зазнавати впливу окремого погодного явища. Такий аналіз показує необхідність постійного тривалого спостереження».

Учені констатують, що середня температура у 2013 році складала 58,5 градусів за Фаренгейтом (14,7 градусів за Цельсієм – прим. перекладача), що на 1,1 градусів за Фаренгейтом вище за середню температуру ХХ століття. За останній рік концентрація вуглекислого газу в атмосфері перевищила 400 часток на мільйон, а отже досягла найвищої точки за останні 800 000 років.

Але ж погода не є кліматом. І якщо озирнутися назад, то можна побачити, що наука постійно вказувала на прямий зв’язок між поствоєнним вибухом індустрії з ростом викиду парникових газів, які заважають саморегулюванню планети. Протягом останніх років уряди багатьох країн констатують невдалі спроби призупинити зміну клімату. Це проблема національної безпеки, оскільки кліматичні зміни загрожують процесам постачання та призводять до конфліктів.

Джерело: КліматІнфо