Сонячний автомобіль служить акумулятором на колесах

Випити чашку свіжозвареної кави під час кемпінгу на природі? Немає проблем! Розетки для кавомашини більше не потрібні, якщо у вас є автомобіль на сонячних батареях. Команда Solar Team в Ейндховені продемонструвала це. Автомобіль на сонячних батареях Stella Era від голландської команди Solar Team Eindhoven не тільки виробляє власну енергію, але також служить акумулятором для інших пристроїв. Це корисно, наприклад, коли ви в поході. Крім того, за допомогою Stella Era можна заряджати й інші електромобілі – відмінне практичне рішення, коли поблизу немає зарядної станції, пише facepla.net.

Студенти Технологічного університету Ейндховена (TU/e) представили сьогодні свої остаточні результати. За минулий навчальний рік вони багато працювали над. І результати вражають. Під час Всесвітнього сонячного змагання (World Solar Challenge) Stella Era вже довела свою здатність без проблем долати великі відстані. Студенти з усього світу проїжджають по три тисячі кілометрів на своїх саморобних сонячних автомобілях під час гонки, що проходить в Австралії. Команда з Ейндховена вже чотири роки поспіль займає перше місце в крейсерському класі. Цей клас пов'язаний не тільки з швидкістю, але і з рівнем ефективності автомобіля.

Обладнані наметом, стільцями для кемпінгу і кавоваркою, студенти тепер можуть показати, що їх автомобіль також можна використовувати в якості акумулятора в кемпінгу. Завдяки розетці на 230 В можна підключати різні пристрої, наприклад, електричне барбекю.

Era може постачати електроенергію не тільки електричні прилади, а й інші електромобілі. З чашкою свіжої кави гості побачили, як електромобіль від Amber Mobility заряджався від Stella Era. «Електромобіль повністю залежить від зарядних станцій. Це може викликати проблеми в майбутньому», – говорить Маріє Сесінк, PR-менеджер студентської команди. «Автомобіль на сонячних батареях генерує власну енергію і може ділитися нею з іншими. Це майбутнє».

Era необхідно мати досить енергії, щоб ділитися нею. Тому він повинен якомога більше перебувати на сонці. Отже, яке місце для парковки оптимально? Автомобіль розраховує це сам. Більш того, їздить туди він теж сам. «Автомобіль обладнаний радарами і датчиками, тому він може автономно об'їжджати парковку, – каже Сесінк. «Таким чином він завжди знаходиться на сонці». Випробування на стоянці TU/e-campus пройшли добре, але все ще необхідно провести багато досліджень, перш ніж автомобіль зможе рухатися автономно. «Саме по собі автономне водіння не є нашою метою. Замість цього ми використовуємо його, щоб максимально використовувати сонячні батареї», – додає вона.