Цікавинки Ле-Бурже 2019: електролітаки, пластикові фюзеляжі та бойові дрони

У Франції на виставці в Ле-Бурже світові авіаційні гіганти показали новинки галузі. Представлені найрізноманітніші повітряні апарати – від електричних лайнерів і бойових дронів до повністю пластикових літаків.

Електричний літак з футуристичним дизайном – аеродинаміка ізраїльська, двигуни американські, авіоніка французька. Це повноцінна летюча машина, але поки що дальність польоту усього тисяча кілометрів, швидкість не надто велика, місткість лише 9 пасажирів, але це вже без дорогого авіаційного гасу та реактивних турбін. Головне питання – вартість і час зарядки. Розробники переконують – все в розумних межах. «Ви можете бачити 150-кіловатний трансформатор, він заряджає літак дуже швидко. Але є зарядка і на 500 кіловатів», – розповів представник Eviation company Омер Бар-Йохай.

Україна на виставці в Ле-Бурже. Однак з макетами ракет та космічних апаратів. Свої новинки демонструють світові авіаційні гіганти – від електричних лайнерів, бойових дронів, до повністю пластикових літаків.  

Електричні літаки уже проектують усі основні авіавиробники світу. На думку інженера Сергія Філя, поки що електричні технології для великих літаків складні і дорогі, але й авіаційне пальне недешеве, плюс у Європі розробляють надзвичайно жорсткі екологічні норми. «Ці вимоги, мабуть, будуть запроваджені в 2025-2032 роках. І зараз уже основні виробники перейняті тим, на чому літатимуть», – каже головний конструктор з перспективного проектування ДП «Антонов».

За планами європейських виробників, регіональний електричний літак місткістю від 50 до 100 пасажирів спроектують та побудують років за 5-10, а от електричні військові дрони уже представлені на виставці. Від розвідувальних машин вони впевнено переходять в категорію бойових – мають сучасні системи прицілювання та ракети. Монополію на масове вбивство людей самими людьми поступово відвойовують машини, вони робитимуть це чітко, методично, бездушно.

Ще один новітній помітний напрямок на виставці – пластик. Усе більше деталей сучасних авіалайнерів виготовляють не з металу. Вже існують літаки, фюзеляжі яких повністю спечені з одного шматка композитного матеріалу. Поки що це невеликі літаки, але це ж лише початок.

Джерело: ТСН