Літак на сонячній енергії здійснить перший політ над Швейцарією

Друга модифікація літака на сонячній енергії Solar Impulse, перший кругосвітній політ якого відбудеться в 2015 році, підніметься в повітря над Швейцарією в понеділок, передає телерадіомовна корпорація Бі-бі-сі.

Протягом останніх тижнів літак пройшов через серію різних тестів і випробувань, в ході яких практично досяг швидкості, необхідної для того, щоб піднятися в повітря. Як запевняють автори проекту, якщо погодні умови будуть задовільні, повітряне судно підніметься в повітря над Швейцарією приблизно в 07:30 за місцевим часом.

Презентація другого модифікації Solar Impulse пройшла на швейцарській авіабазі Пайерн 10 квітня. У новій моделі винахідники збільшили вантажопідйомність літака. Крім того, були збільшені розміри: розмах крил становить 72 метри, що можна порівняти з Airbus A-380. При цьому важить нова модель 2,3 тонни, що становить менше 1% від ваги A-380. На крилах і фюзеляжі моделі встановлені 17248 сонячних панелей.

Повідомлялося, що в 2015 році, після того, як літак пройде тестові польоти, він повинен відправитися на схід з одного з міст Перської затоки і почати безперервну 120 - годинну подорож навколо Землі. У ході кругосвітньої подорожі буде зроблено 4-5 зупинок.

Створений швейцарськими конструкторами Андре Боршбергом і Бертраном Піккаром літак був вперше представлений публіці в кінці червня 2009 року. Перший тривалий політ літального апарату на сонячній енергії відбувся 7 квітня 2010 року. Тоді Solar Impulse вдалося провести в повітрі приблизно 75 хвилин.

У червні 2012 року апарат здійснив перший міжконтинентальний переліт з Швейцарії в Марокко, в два етапи подолавши відстань близько 2,5 тисячі кілометрів.

У травні 2013 року Solar Impulse здійснив переліт без зупинок, подолавши за 26 годин рекордні для нього 1,5 тисячі кілометрів.

Джерело: РИА Новости