Антибіотики можуть перестати працювати через забруднення середовища

Одна з найстрашніших і зростаючих проблем сучасної охорони здоров'я – стійкість організму до антибіотиків. Вчені вважають, що людина перестає сприймати ліки через їх надмірне вживання, проте нове дослідження, говорить, що в цьому процесі може бути також винувате забруднення навколишнього середовища пише ПМ.

Вдавшись до геномного аналізу, вчені з Університету Джорджії виявили зв'язок між стійкістю до антибіотиків і забрудненням навколишнього середовища важкими металами. Згідно з дослідженням, ґрунт, що містить важкі метали, має більшу кількість специфічних бактерій, які супроводжуються стійкими до антибіотиків генами. Серед них були Acidobacteriaoceae, Bradyrhizobium і Streptomyces. Їх гени стійкі до таких ліків, як ванкоміцин, бацитрацин і поліміксин. Всі три препарати використовуються для лікування інфекцій у людей.

У бактерій також був виявлений сильний захисний ген, який може протистояти важким металам, включаючи миш'як, мідь, кадмій і цинк. Біологи пояснюють це тим, що мікроорганізми з часом розробляють нові стратегії і контрзаходи, щоб захистити себе. У дослідженні повідомляється, що попередні роботи виявили стійкість до антибіотиків в забруднених важкими металами потоках води на цій же ділянці.

Вчені відзначають, що говорити про те, що надмірне використання ліків є єдиною причиною стійкості патогенів до антибіотиків – не можна. Людська діяльність (сільське господарство і видобуток корисних копалин) також впливає на цей процес.