Забруднення повітря визнано найбільшим ризиком для здоров’я людини

Якість повітря в більшості міст світу дуже погана. Щодня ми виходимо на вулицю з метою освіжитися, але насправді вдихаємо вихлопні гази автомобілів та інші шкідливі речовини. Зрозуміло, що все це шкодить нашому здоров’ю – потрапляючи в наші організми, отруйні гази буквально руйнують наші органи.

Вчені з американського штату Іллінойс впевнені, що брудне повітря є «найбільшим ризиком для здоров’я людини» і значно скорочує тривалість життя. Щоб з’ясувати, наскільки сильно брудне повітря впливає на довголіття людей, вони вивчили дані, зібрані глобальною системою «Індекс якості повітря» (AQLI). Результати виявилися вельми тривожними – якби люди жили в більш сприятливих умовах, ніж зараз, вони б цілком встигли втілити свої мрії, пишуть Цікавості.

Скорочення життя людей

Тривожними результатами наукової роботи поділилося видання ScienceAlert. Згідно з зібраними даними, забруднення повітря, яке спостерігається в більшості міст, скорочує життя людей як мінімум на два роки. І це в кращому випадку – за словами дослідників, жителі особливо сильно забруднених Індії та Бангладеш скорочують свої життя майже на десять років. Цей показник можна вважати актуальним і для Китаю.

Вчені вважають, що забруднене повітря може нашкодити здоров’ю людей сильніше, ніж коронавірус, який захопив практично весь світ. За словами творця системи AQLI Майкла Грінстоуна (Michael Greenstone), це зовсім не означає, що коронавірус не небезпечний. Він упевнений, що смертельне захворювання повністю заслуговує на увагу, яку йому приділяють. Тільки от якби людство з таким же завзяттям зайнялося пошуком способу очистити повітря від шкідливих речовин, мільярди людей прожили б довше і щасливіше життя.

Найбрудніше повітря у світі

Особливої уваги вимагають вищезазначені Індія та Бангладеш, але не варто забувати і про Непал з Пакистаном. За розрахунками дослідників, у цих регіонах нашої планети за останні 20 років якість повітря знизилася на цілих 44%. А якщо врахувати, що люди продовжують їздити на автомобілях з двигунами внутрішнього згоряння, тоннами викидати пластикове сміття і спалювати його, то в майбутньому «свіжості альпійських лугів» нам не бачити. Отже, здоров’я людей продовжить погіршуватися, а тривалість життя – стає коротшою.

У важкій ситуації знаходяться і країни Південно-Східної Азії. Повідомляється, що там живе близько 650 мільйонів людей і 89% з них мешкають в районах з поганим повітрям. З тим, що брудне повітря становить велику небезпеку для здоров’я людей, згодні і представники Всесвітньої організації охорони здоров’я. За їх даними, в 2016 році 91% населення нашої планети проживало в місцях, де рівень забруднення повітря перевищував значення, встановлені в рекомендаціях ВООЗ.

На чистоту повітря сильно впливають не тільки автомобілі з вихлопними газами і заводи зі шкідливими речовинами, але і лісові пожежі. У 2020 році з цим особливих проблем немає, але минулий рік прямо-таки піддав жару. Смог від лісових пожеж в Сибіру доходив аж до Європи Також пожежі палали в лісах США та Австралії. Ситуація була настільки серйозною, що вогонь було видно навіть з космосу.