Забруднене повітря може проникати у плаценту вагітних

Вчені вперше виявили токсичні частки від забрудненого повітря в плаценті вагітних. Ці речовини можуть спровокувати передчасні пологи або дефіцит маси тіла дитини.

Бельгійські вчені з Hasselt University отримали перші докази того, що токсичні частки з шкідливих вихлопів можуть потрапляти через плаценту вагітної в організм ще не народженої дитини. Зокрема, дослідники виявили сліди в плаценті 28 майбутніх мам, які проживають в забруднених районах, частинки чорного вуглецю або сажі. Нагадаємо, що плацента - це джерело, через яке дитина отримує весь необхідний їй кисень і всі нутрієнти під час перебування в утробі. Він пов'язаний з мамою через плаценту, і від здоров'я жінки залежить і здоров'я її малюка. Отримані дані є доказом того, що автомобільні та промислові вихлопи можуть проникати через материнський організм до дитини. Теоретично вони можуть спровокувати серйозні родові ускладнення або дефекти.

Відзначимо, що сажа, виявлена в плаценті, переважно надходить в повітря в результаті спалювання автомобільного палива через вихлопні гази дизельних двигунів. Причому сліди сажі були виявлені в плаценті з боку плода, тобто в безпосередній близькості від дитини, що розвивається. Чим в більш забрудненої з точки зору повітря зоні проживала жінка, тим вище був вміст сажі в плаценті. Але навіть і у тих майбутніх мам, які проживали у відносно чистих з точки зору повітря районах, все одно фіксувався визначається рівень сажі.

Чорний вуглець вкрай шкідливий для людських тканин, ну а забруднення повітря пов'язані з різними типами пухлин. Відомо, що брудне повітря пошкоджує серце, мозок, легені, негативно впливає на фертильність. У вагітних брудне повітря, на думку експертів, може провокувати скачки артеріального тиску навіть судомні напади.

Джерело: Країна здоров’я