Дезінфікуючі засоби можуть бути причиною надмірної ваги у дітей

«Дослідження, проведене канадськими ученими, показує: щоденний контакт з дезінфікуючими засобами та засобами для чищення поверхонь може привести до надмірної ваги у дітей», – повідомляє австрійське видання Kurier.

Об'єктом дослідження стали 757 дітей, в тому числі немовлята. «Діти, що піддавалися впливу дезінфікуючих засобів, використовуваних в домашньому господарстві, мали у віці 3 років підвищений індекс маси тіла в порівнянні з дітьми, в сім'ях яких прибирання проводилася за допомогою екологічно чистих продуктів». Вчені пов'язують це з впливом дезінфікуючих засобів на мікрофлору кишечника, передає видання.

Вчені також досліджували немовлят з дитячих будинків, в яких протимікробні дезінфікуючі засоби використовувалися мінімум один раз в тиждень. «У віці 3-4 місяців концентрація у них бактерій, пов'язаних з ожирінням, була в два рази більше, ніж у дітей з сімей, в яких не використовувалися дезинфікуючі засоби. Коли дітям з підвищеним рівнем бактерій родини Lachnospiraceae було три роки, їх індекс маси тіла виявився вищим, ніж у інших дітей. (...) Підвищена концентрація бактерій родини Lachnospiraceae зв'язується з лептіно- і інсулінорезистентністю ", – йдеться в статті.

Автор публікації зазначає, що вчені не виявили взаємозв'язку між ожирінням і використанням миючих засобів, які не містять вбиваючі бактерії компоненти, наприклад, відбілюючі речовини і пероксид водню. У зв'язку з цим вчені рекомендують використовувати екологічно чисті засоби, повідомляє Kurier.

Джерело: Inopressa