Підвищення температури океану провокує збільшення кількості ураганів

Нове дослідження показує, що максимальна швидкість вітру ураганів в субтропічній Атлантиці навколо Бермудських островів збільшилася в середньому більш ніж удвічі за останні 60 років через підвищення температури океану в цьому регіоні.

Урагани посилюються шляхом вилучення енергії з теплої поверхні океану за допомогою теплових потоків напрямки повітря-море, тому тепліший океан призводить до більш сильних ураганів. Поліпшення прогнозів швидкості вітру від ураганів допоможе визначити правильний рівень реакції до урагану і потенційно обмежить завдані збитки на Бермудських островах, пишуть Цікавості.

У період з 1955 по 2019 рік середня інтенсивність ураганів біля Бермудських островів, виміряна по максимальній швидкості вітру, збільшилася з 56 до 117 км / год, що еквівалентно більш 9,6 км / год за десятиліття. Водночас температура поверхні моря і під поверхнею в цьому регіоні підвищилася на 1,1 ° C, забезпечуючи додаткову енергію для посилення ураганів.

У дослідженні також розроблявся провісник інтенсивності ураганів, що проходять через район Бермудських островів, з використанням середньої температури верхнього шару океану в верхньому 50-метровому шарі.

«Підхід, який ми використовували, може забезпечити кращий спосіб прогнозування інтенсивності шторму на Бермудських островах, ніж одна тільки існуюча теорія або операційні методи. Він може також використовуватися в інших місцях субтропічної Атлантики, де є невелика глибина змішаного шару, зазвичай на північ від двадцяти п’яти градусів північної широти», – твердить Саманта Халлам, Саутгемптонський університет і Національний центр океанографії.

Вчені використовували теорію потенційної інтенсивності ураганів, зондування з метеозондуванням на місцевому рівні, спостереження над поверхнею і верхнім шаром океану за ураганами, що проходять в межах 100 км від Бермудських островів, за останні 65 років, включаючи прямі влучення і шторми, близькі до промахів.

Дослідження демонструє велику значимість тепла у верхніх шарах океану в порівнянні з однією тільки температурою поверхні моря для прогнозування інтенсивності ураганів. Попередні випробування з недавнім проходженням урагану Полетт показують багатообіцяючі результати, які можна було б надалі розвинути в якості додаткового оперативного інструменту для місцевих прогнозистів.