Льодовий покрив Землі зменшився на 65 % за 26 років – дослідження

Вчені прорахували, як за останні три десятиліття змінювалася загальна маса льоду на Землі, а також оцінили роль різних факторів у скороченні льодового покриву.

Кліматологи вперше простежили, як скорочувалися всі льодові шапки Землі протягом останніх 26 років. Виявилося, що за цей час темпи їх скорочення збільшилися на 65 %. Результати дослідження опублікував науковий журнал Cryosphere, пише GreenPost.

«Швидкість скорочення льодового покриву Антарктики та Гренландії відповідають найгіршим сценаріям, які пророкують моделі незалежних експертів ООН (IPCC). Якщо ця тенденція збережеться, то збільшення рівня моря стане проблемою вже в цьому столітті», – вважає один з авторів дослідження, кліматолог із Лідського університету (Великобританія) Томас Слейтер.

Слейтер і його колеги аналізували дані спостережень і результати кліматичних моделей, які охоплюють проміжок між 1994 і 2017 роками. Вчені прорахували, як за останні три десятиліття змінювалася загальна маса льоду на Землі, а також оцінили роль різних факторів у скороченні льодового покриву.

Виявилося, що за цей час швидкість втрати льоду різко збільшилася. З 0,8 трлн тонн на рік для 1990 року вона зросла до 1,3 трлн тонн в останні три роки.

Більша частина цього прискорення, понад 60 % втрат, виявилася пов'язаною з ростом температури повітря. Найсильніше це торкнулося льодовиків Гренландії та Антарктики, які за цей час втратили понад 3,8 і 6,5 трлн тонн маси. Майже настільки ж сильно цей процес вплинув на гірські льодовики, маса яких зменшилася на 6,1 трлн тонн.  У цілому за цей час льодовики Землі втратили понад 28 трлн тонн льоду.

Ці втрати, особливо скорочення площі морських льодів, можуть прискорити танення льодових шапок Землі, оскільки ці льодовики відбивали великі кількості сонячного світла і тепла, не даючи їм прогріти води Світового океану. Вчені сподіваються, що подальші спостереження за цим процесом допоможуть їм оцінити, наскільки сильно він буде впливати на швидкість танення гірських і полярних льодових масивів.

А учасники китайської дослідницької групи стверджують, що укутування льодовиків гігантськими ковдрами може бути ефективним способом уповільнення танення льоду.