Новорічні подарунки з думкою про планету

Серед безлічі свят та визначних днів року є день, якому найкраще припадати саме на останній день грудня. Це День Екологічного боргу (Overshoot Day). Це приблизна дата, яку вираховують науковці, коли людський попит на природні відновлювані ресурси перевищує можливості Землі їх відновити протягом одного року.

В 2020 році цей день припав на 22 серпня. Решта року світ використовував річні ресурси планети "в борг". Вперше екологічний борг був вирахуваний 29 грудня 1970 року – дефіцит ресурсів тоді склав лише 2 дні.

Наприкінці року, у який планета зіштовхнулася з новими неочікуваними викликами, дуже важливо розуміти, що такі глобальні зміни виникають саме через вплив людини на природу, пише WWF-Україна

І тому дуже важливо зараз переглянути власні звички та обирати більш дружні до планети. Зокрема і новорічні!

  1. Подаруйте досвід 

Чи подарунок обов’язково має бути матеріальним? Спробуємо звернутись до своєї креативної сторони та віднайти ідеї активностей, які залишать особливі спогади. Це може бути дегустація, похід на різдвяний концерт або в театр, подорож до цікавого місця (музей, схід сонця на найвищому пагорбі за містом, прогулянка лісом з термосом смачного чаю), сеанс масажу, урок малювання або співу, волонтерська поїздка. Бути в цьому досвіді разом — може стати найкращою частиною цього подарунку

  1. Апсайкл! Відновіть річ у подарунок
  2. В інтернеті можна віднайти безліч ідей для апсайклінгу (відновлення речей, що вже не потрібні). Це стає модним трендом. Отже, кілька цікавих прикладів, які ми не змогли оминути:

Свічка у чайній чашці

Органайзери

Супер-драбина в декорі

Так, ми знаємо, такий підхід не є звичним для нас. Але творчий експеримент – це цікаво

  1. Станьте шеф-кухарем власного тематичного вечора! Або ранку;)

Грецька мусака? Чи можливо шотландський картопляний суп? А може ніжний яблучний пиріг за рецептом французького кухара?

Нам здається, що тут підказки зайві!

  1. Будьте волонтером в свята

Переживання від нової взаємодії можуть бути дуже цінними. Допомогти літнім людям, сиротам або в природоохоронних проектах. Українські благодійні організації пропонують різні можливості для кожного, хто готовий долучитись.

  1. Подаруйте добру справу в ім'я когось

Зробіть фінансовий внесок в благодійний проект чи ініціативу на ім’я іншої людини.

  1. Поділіться книгою

Ця ідея також може здатись новою. Подарувати власний вже прочитаний примірник улюбленої книги. Так, не тої, що не потрібна та муляє очі, а від якої спирало груди — від відчуттів. А може ви готові подарувати якусь іншу особливу для вас річ цього року людині, для якої вона стане не менш важливою, ніж для вас? До речі, а як вам ідея з електронною книгою або індивідуальною підбіркою аудіокнижок?

  1. Велосипед або скутер

Про такий транспорт точно мріє хтось важливий для вас 

  1. Подарункові карти

Це гарна ідея, тому що людина може обрати саме те, що їй до вподоби. І в той час, коли це дійсно необхідно! Рекомендуємо обирати подарункові карти на продукцію вироблену з урахуванням екологічних стандартів, та в магазини, які підтримують принципи сталого розвитку. Це також може бути підписка на улюблені пізнавальні канали та освітні курси!

  1. Подарунковий набір "без пластику"

Якщо ваш друг чи подруга знаходяться в пошуку екологічних альтернатив – спробуйте подарувати "набір початківця". Наприклад:

- Бамбукова зубна щітка

- Багаторазова пляшка для води або інших напоїв

- Металеві палички для напоїв та ємності для обіду

Список можна продовжувати… Але, ми впевнені, ви вхопили ідею!

  1. Подаруйте річ, яка буде слугувати довго!

Якщо ви знаєте, що існує річ або предмет, яку ваша близька людина дуже-дуже хоче – оберіть її найбільш якісний варіант. Він слугуватиме довго. Зверніть увагу на наявність гарантії та умови обслуговування.